Είναι οριστικό: «Έκλεισε» η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Είναι οριστικό: «Έκλεισε» η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Είναι οριστικό: «Έκλεισε» η συνάντηση Τραμπ – Î Î¿ÏÏ„Î¹Î½Η μέρα και χώρα όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, θα ανακοινωθούν αύριο 27 Ιουνίου. Η συνάντηση θα διαρκέσει μερικές ώρες, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ μετά το τέλος της συνάντησης που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζον Μπόλτον.
«Αυτή η συνάντηση κορυφής θα διαρκέσει ασφαλώς μερικές ώρες», δήλωσε ο Ουσακόφ και συμπλήρωσε: «Ασφαλώς οι πρόεδροι θα συναντηθούν το μεσημέρι. Αναμφισβήτητα θα είναι μια συζήτηση τετ-α-τετ, επίσης προβλέπεται, να υπάρξει ασφαλώς κάποια εκδήλωση στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, το πιθανότερο ένα πρόγευμα εργασίας και μια κοινή συνέντευξη τύπου».

Ο Ουσακόφ υπογράμμισε ότι οι λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης κορυφής θα ανακοινωθούν αύριο 28 Ιουνίου. Επισημαίνεται ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ μετά το τέλος της συνάντησης θα προβούν σε κοινή δήλωση για τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας

Στη συνάντηση, δήλωσε ο Ουσακόφ «συζητήθηκε, ότι οι πρόεδροι μπορούν να συμφωνήσουν να προβούν σε κοινή δήλωση, η οποία θα σκιαγραφήσει τα περαιτέρω βήματα των δύο μερών στο πλαίσιο της βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο των κοινών δράσεων στην διεθνή σκηνή και στο πλαίσιο των εγγυήσεων της διεθνούς σταθερότητας και ασφάλειας».

putin tramp

«Πριν από τη συνάντηση (με τον Πούτιν-σ.σ) υπήρξαν κλειστές επαφές, κατά την πορεία των οποίων συμφωνήθηκαν οι παράμετροι και οι δυνατότητες μιας τέτοιας συνάντησης (του Ρώσου και Αμερικανού προέδρου-σ.σ), δήλωσε ο Ουσακόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο «επελέγη μια βολική τοποθεσία και για μας και για την αμερικανική πλευρά». «Είναι μια τρίτη χώρα» διευκρίνισε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Ο Ουασακόφ επισήμανε επίσης ότι σχεδιάζει σήμερα Τετάρτη 27 Ιουνίου να συζητήσει ο ίδιος με τον Μπόλτον λεπτομέρειες της επικείμενης συνάντησης κορυφής. «Σήμερα θα συναντηθώ με τον Μπόλτον και θα καταλήξουμε συγκεκριμένα, πως θα τα οργανώσουμε καλύτερα ( τις λεπτομέρειες της συνάντησης κορυφής-σ.σ) , δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση κορυφής των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα είναι το κύριο διεθνές γεγονός του καλοκαιριού.

PutinTrump meeting in Hamburg 7 7 2017

Κύριο γεγονός του καλοκαιριού

«Η συνάντηση αυτή σχεδιαζόταν εδώ και καιρό, έχει τεράστια σημασία και για τη Ρωσία και για την Αμερική σε διμερές επίπεδο. Όμως έχει και τεράστια σημασία και για όλη την διεθνή κατάσταση. Νομίζω ότι θα είναι το κύριο γεγονός αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ δείχνει… Ελσίνκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε αργότερα ότι η συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεξαχθεί πιθανότατα στο Ελσίνκι, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου.
Ο Τραμπ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν τον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποτελεί μέρος των συζητήσεων που επηρεάζουν παγκόσμια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Ρωσία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της Ομάδας των Επτά, G7, ο Πομπέο τόνισε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να μιλήσει ο ίδιος για αυτό, προσθέτοντας ότι: «ο πρόεδρος πιστεύει βαθύτατα ότι η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτές τις σημαντικές γεωστρατηγικές συνομιλίες είναι αναπόφευκτη, και υπάρχει μακρά ιστορία αυτών».

Μήνυμα Πούτιν προς τον Τραμπ - «Οι σχέσεις Ρωσίας– ΗΠΑ δεν είναι οι καλύτερες»

Οι σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον δεν βρίσκονται στην καλύτερη τους μορφή, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Κρεμλίνο με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επί θεμάτων ασφαλείας, Τζον Μπόλτον.

«Δυστυχώς θα πρέπει να επισημάνω, ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη μορφή τους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Το έχω πει επανειλημμένως δημόσια και θα ήθελα να το ξαναπώ στην συνάντηση μαζί σας. Θεωρώ ότι αυτό συνιστά σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της οξείας εσωτερικής πολιτικής διαμάχης που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες» .

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Μπόλτον στην Μόσχα, θα αποτελέσει ένα βήμα για την βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. «Η άφιξη σας στην Μόσχα μας δημιουργεί την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε έστω τα πρώτα βήματα προς την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε ο Πούτιν , προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια των συνομιλιών, πρότεινε στον Τζον Μπόλτον να συζητήσουν «τι θα μπορούσε να γίνει και από τις δύο πλευρές, για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις στην βάση της ισότητας και του σεβασμού των συμφερόντων του καθενός».Ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τζον Μπόλτον διαβίβασε επίσης προφορικό μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

«Ο πρόεδρος μας μετέφερε στον Τζον Μπόλτον μερικές σκέψεις του, για να διαβιβασθούν αποκλειστικά στον Τραμπ. Η συζήτηση είχε τον χαρακτήρα συνομιλιών και τίποτε δεν διαβιβάσθηκε γραπτώς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ μετά το τέλος της επίσκεψης του Τζον Μπόλτον στο Κρεμλίνο.

«Ο Τραμπ θα θέσει το σύνολο των ζητημάτων στη συνάντηση του με τον Πούτιν»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει «ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των δύο ηγετών.
Ο Μπόλτον, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει «κάτι ασυνήθιστο» σχετικά με τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.
Παράλληλα είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα κάνουν αύριο Πέμπτη ταυτόχρονα ανακοινώσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου.
Ο Αμερικανός σύμβουλος βοήθησε την Μόσχα και την Ουάσινγκτον να επιτύχουν μια συμφωνία διεξαγωγής της συνόδου, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους συμμάχους των ΗΠΑ και να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από επικριτές του Τραμπ στο εσωτερικό της χώρας του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters