Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman και επτά πλοία στη Μεσόγειο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman και επτά πλοία στη Μεσόγειο

To USS Harry S. Truman
Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη μαζί με ακόμη επτά αμερικανικά πολεμικά πλοία.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman συνοδευόμενο από επτά πολεμικά πλοία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το USS Harry S. Truman σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη και ανοιχτά της Συρίας θα συναντήσει το το αντιτορπιλικό "USS Donald Cook". Αναλυτικότερα, τα αντιτορπιλικά "USS Arleigh Burke", "USS Bulkeley", "USS Forrest Sherman" και "USS Farragut" θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, μαζί με το καταδρομικό "USS Normandy".

Στη συνέχεια τα αντιτορπιλικά "USS The Sullivans" και "USS Jason Dunham" θα προστεθούν στον στόλο ανοιχτά της Συρίας, φέροντας πάνω τους συνολικά 6.000 στρατιώτες, ενώ η γερμανική φρεγάτα "FGS Hessen" θα συνοδεύσει την αποστολή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η επιχείρηση γίνεται για "λόγους θαλάσσιας ασφάλειας σε συνεργασία με εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ", ενώ αποσκοπεί στο να "ενισχύσει τη συνεργασία στην ασφάλεια, ενώ θα προωθήσει τη ναυτική παρουσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το "Harry S. Truman" θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο "USS Theodore Roosevelt" και τον στόλο που το συνοδεύει, που ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή, τον προηγούμενο μήνα.

Τα παραπάνω προκαλούν ωστόσο ανησυχία καθώς έρχονται λίγες ώρες μετά τις απειλές Τραμπ για επίθεση στη Συρία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας, μετά την φερόμενη χρήση χημικών κατά πολιτών στη Ντούμα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία και οποιαδήποτε άλλη χώρα που φέρει την ευθύνη ότι "θα πληρώσουν το τίμημα".

Σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του στρατού στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα ληφθούν "μείζονες αποφάσεις πολύ σύντομα" για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία, εντείνοντας την πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και στους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν.

"Έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές και θα σας ενημερώσουμε πολύ σύντομα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε άλλωστε τηλεφωνικά με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τις εξελίξεις, με τους δύο ηγέτες να θέλουν να υπάρξει "σθεναρή αντίδραση" από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμη σήμερα, πως η χώρα του θα ανακοινώσει "εντός των επόμενων ημερών" την απάντησή της στην καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και, εφόσον λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πλήγματα, αυτά τα πλήγματα θα στοχοθετήσουν τις "εγκαταστάσεις με τα χημικά" του καθεστώτος και σε καμία περίπτωση τους "συμμάχους" της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν.