Βραζιλία: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης κρατουμένων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Βραζιλία: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε απόπειρα ομαδικής απόδρασης κρατουμένων

Κρατούμενοι στέκονται στην οροφή κτιρίου των φυλακών της Alcacuz στη ΒραζιλίαΣυνεργοί των φυλακισμένων προσπάθησεαν να ανατινάξουν έναν τοίχο στη φυλακή Σάντα Ιζαμπέλ - Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς.
Απόπειρα ομαδικής απόδρασης εγκλείστων σε φυλακή της βόρειας Βραζιλίας με τη χρήση εκρηκτικών υλών είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άνθρωποι στις ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν με αστυνομικούς, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας Πάρα.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 20 νεκρούς.

«Η απόπειρα απόδρασης υποστηρίχθηκε από μια ομάδα στο εξωτερικό (της φυλακής) με βαρύ οπλισμό» ενώ «κατά τις πρώτες πληροφορίες, ήταν επίσης οπλισμένοι κρατούμενοι στο εσωτερικό» του σωφρονιστικού καταστήματος αυτού κοντά στη Μπελέμ, στην Πολιτεία Πάρα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η ομάδα των συνεργών των κακοποιών που αποπειράθηκαν να αποδράσουν προσπάθησε να ανατινάξει έναν τοίχο στη φυλακή Σάντα Ιζαμπέλ, διευκρίνισαν οι αρχές της Πολιτείας Πάρα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας κινητοποιήθηκαν και ξέσπασαν «ανταλλαγές πυρών».

Σκοτώθηκαν 20 φυλακισμένοι και συνεργοί τους και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Άλλοι πέντε φύλακες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με τη γραμματεία.

Οι αρχές προχώρησαν το βράδυ σε καταμέτρηση των εγκλείστων για να διασαφηνιστεί αν κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν.

Κατασχέθηκαν όπλα μέσα στη φυλακή, όπου αναπτύχθηκαν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας για να ενισχύσουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Οι φυλακές της Βραζιλίας μετατρέπονται πολύ συχνά σε θέατρα βίαιων επεισοδίων, ιδίως όταν εκδηλώνονται απόπειρες απόδρασης ή εξεγέρσεις, αλλά κι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ μελών αντίπαλων συμμοριών, που συχνά συνεχίζουν να διευθύνουν τις συμμορίες μέσα από τα κελιά τους.

Στα σωφρονιστικά καταστήματα, στα περισσότερα από τα οποία καταγράφεται υπερπληθυσμός κρατουμένων, οι υποδομές είναι συχνά ετοιμόρροπες. Οι αρχές κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων, ναρκωτικών καθώς και πολλά κινητά τηλέφωνα σε έρευνες που διεξήγαγαν στις φυλακές πέρυσι.

Η Βραζιλία είναι μια από τις χώρες με τα εντονότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση των βίαιων εγκλημάτων στον κόσμο, με 60.000 φόνους να καταγράφονται σε ετήσια βάση, πολλοί εκ των οποίων διαπράττονται μέσα στις φυλακές.

Μια από τις χειρότερες σφαγές σε φυλακή της Βραζιλίας είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι σε σωφρονιστικό κατάστημα της Πολιτείας Μανάους (νότια).

Κατά επίσημα στοιχεία που ανάγονται στο 2016, τη χρονιά εκείνη η Βραζιλία -μια χώρα με 207 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους- είχε τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο, με 726.712 εγκλείστους. news247.gr