Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τους τόνους για το περιστατικό στη Ρω - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τους τόνους για το περιστατικό στη Ρω

maximou2Για το Μέγαρο Μαξίμου το περιστατικό στη Ρω δεν καταγράφεται ως μείζον τυπολογικά, καθώς δεν σημειώθηκε παράβαση. «Ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μίας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος», σημείωναν χθες το μεσημέρι από το Μαξίμου, λίγη ώρα αφότου είχε γίνει σαφές πως το περιστατικό με τα τροχιοδεικτικά στη Ρω κατά του τουρκικού ελικοπτέρου λάμβανε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά - αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε», ανέφεραν, επίσης, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η σαφής προσπάθεια του Μαξίμου να ρίξει τους τόνους για το περιστατικό της Ρω συνιστά μια παράλληλη αποστασιοποίηση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η προηγούμενη καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν στο γραφείο του πρωθυπουργού πληροφορήθηκαν ότι έχει δοθεί διαταγή για τη διεξαγωγή της άσκησης «Πυρπολητής ’18», όταν αυτή αναρτήθηκε στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Το Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν διαφωνούν επί της αρχής, ότι δηλαδή η τουρκική προκλητικότητα πράγματι βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης, αλλά ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση.

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, σε επίσημο επίπεδο δεν υπήρξαν αντιδράσεις, παρά μόνον πληροφορίες οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Χουριέτ». Σύμφωνα με αυτήν, κύκλοι του γραφείου του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ διέψευδαν ότι καταγράφηκε περιστατικό κατά το οποίο η ελληνική στρατιωτική φρουρά της Ρω απέτρεψε την προσέγγιση του ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής χρησιμοποιώντας τροχιοδεικτικά πυρά.

Ακραία ρητορική Μπαχτσελί

Αντιθέτως, εξαιρετικά υψηλούς τόνους κατά του κ. Καμμένου χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος, βεβαίως, είναι –κατά κάποιον τρόπο– ομόλογος του υπουργού Εθνικής Aμυνας, καθώς στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας διαδραματίζει τον ρόλο του «μικρού εταίρου» του κ. Ερντογάν. «Φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Αμυνας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί από τη μυθολογία, ζηλεύει τον Δία, μιμείται τον Απόλλωνα και προσπαθεί να γίνει Ποσειδώνας. Αν κοιμάται, ας ξυπνήσει, αν έχει κρίση υστερίας να μπει σε κλινική», είπε ο Μπαχτσελί, επαναλαμβάνοντας τους παραλληλισμούς που είχε χρησιμοποιήσει πριν από λίγες ημέρες για τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Οι πρόγονοί τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Ελαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια. Αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια, εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε εκείνα τα δόντια», είπε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπαχτσελί.