Ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων με την Τουρκία, «ασκήσεις πολέμου» και αερομαχίες στο Αιγαίο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων με την Τουρκία, «ασκήσεις πολέμου» και αερομαχίες στο Αιγαίο

Ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων με την Τουρκία, «ασκήσεις πολέμου» και αερομαχίες στο ΑιγαίοΣυνεχίζεται η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων ανάμεσα την Τουρκία και τη χώρα μας με φραστική επίθεση Τούρκου υπουργού κατά του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου χαρακτηρίζοντας τον «άμυαλο». Την ίδια στιγμή σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο που αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.
Συνεχίζεται η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων ανάμεσα την Τουρκία και τη χώρα μας με φραστική επίθεση Τούρκου υπουργού κατά του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου χαρακτηρίζοντας τον «άμυαλο». Ο Π. Καμμένος διαμηνύει στην Αγκυρα ότι: «Αν έχουν κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης» . Την ίδια στιγμή σημειώθηκαν νέες παραβιάσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο που αναχαιτίστηκαν  από ελληνικά μαχητικά. Παράλληλα ο Εβρος οχυρώνεται με 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό που μεταφέρεται στα σύνορα.

Επίθεση Τούρκου υπουργού κατά Καμμένου: Είναι άμυαλος

Επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας άμυαλο τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ.

«Αν κοιτάξουμε τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού βλέπουμε πως δεν έχει μυαλό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομέρ Τσελίκ, μια ημέρα μετά την τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά την κοινή άσκηση σε Ικαρία και Αγιο Κήρυκο.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κάνει επισημάνσεις στην Ελλάδα για δηλώσεις που γίνονται από την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας, προσθέτοντας ότι σε περιπτώσεις διενέξεων δεν είναι δυνατόν να επικρίνεται πάντα η χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Μήνυμα Καμμένου στην Αγκυρα: «Αν έχουν κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης»

«Αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821», δήλωσε ο υπουργός. Δεν μας φοβίζουν οι προκλήσεις και οι απειλές.

Είμαστε έτοιμοι -και αυτό ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς έξω από την πατρίδα- να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε, υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά την κοινή άσκηση σε Ικαρία και Αγιο Κήρυκο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι μεταφέρεται συνέχεια προσωπικό σε Αιγαίο και Εβρο, τονίζοντας ότι εντός των επόμενων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους, και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο.

«Αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα, θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «οι ημέρες που έρχονται για την πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικές. Μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της οικονομικής ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αυτό σημαίνει αναδιοργάνωση, σημαίνει περισσότερα μέσα, τα οποία παρά την κρίση θα καταφέρουμε να τα έχουμε. Αυτό σημαίνει όμως περισσότερο από όλα εγρήγορση του συνόλου του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε έναν εχθρό, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του, οι απειλές του και οι ύβρεις του. Ίσα ίσα, μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια, ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αυτό που έχουμε ως φυλακτό είναι οι Ένοπλές μας Δυνάμεις. Οι Έλληνες ενωμένοι θα τους τσακίσουμε. Δεν θα μπορέσουν να φέρουν τη διχόνοια στον ελληνικό λαό και αυτό το αποδεικνύετε πρώτα από όλα εσείς, που είστε σήμερα εδώ μαζί με το μόνιμο προσωπικό, οι Εθνοφύλακες. Στέλνουμε ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ένα μήνυμα ότι αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα, θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους Παγκόσμιους Πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί».

Σχολιάζοντας το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ο υπουργός τόνισε ότι «η σκέψη μας είναι κοντά τους και αυτά λέμε στους γονείς τους. Δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε κανέναν, θα ζητήσουμε να εφαρμοσθεί το διεθνές δίκαιο και όλοι μας έχουμε το μυαλό μας στους δύο συναδέλφους μας, στα αδέλφια μας, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή κρατούμενοι, όπως βρέθηκαν κρατούμενοι και αιχμάλωτοι πολλοί κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ελληνικού έθνους».

Για τα πανεπιστήμια ξεκίνησε να μιλάει και κατέληξε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός του σουλτάνου.

Ο λόγος για τον Μπεναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναφερόμενος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είπε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην προσβασιμότητα στα πανεπιστήμια πρώτη είναι η Ελλάδα και δεύτερη η Τουρκία».

Και στη συνέχεια, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, ο ίδιος επιδόθηκε σε ένα ακόμη γύρο προκλητικών δηλώσεων κατά της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μη μετράτε, όμως, την Ελλάδα. Είναι μία χώρα όσο μία πόλη μας. Είναι πιο μικρή και από την Κωνσταντινούπολη. Δεν πειράζει, θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε όσο παραμένει ήσυχη, δεν θα έχουμε κάτι να πούμε».

Νέες παραβιάσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο - Αναχαιτίστηκαν όλα από ελληνικά μαχητικά

Σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, προέβησαν τα τρία ζεύγη των τουρκικών F-16 που εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τρία ζεύγη τουρκικών F-16, 1 ζεύγος τουρκικών F-4 και 1 τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως.

Καταγράφηκαν 7 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 16 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά F-16 σε διάφορα σημεία του Αρχιπελάγους Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Σε δύο περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Tα 6 από τα 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η Άγκυρα «παίζει» με τις ζωές των προσφύγων στο Αιγαίο

Μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, ανοιχτά της Χίου.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που βρισκόταν στο σημείο, χωρίς να αποτρέψει νωρίτερα την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν 53 άτομα στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ξεκίνησε προκλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611 που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή.

Για αρκετή ώρα η τουρκική ακταιωρός βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες που κινδύνευαν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προσπάθησε να περισυλλέξει από τη λέμβο αλλοδαπούς επιβαίνοντες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διεσώθησαν συνολικά 53 μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου. Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποιο συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Δείτε το βίντεο που μετέδωσε ο ΑΝΤ1: