Τσακαλώτος: «Αισθάνομαι τσαλακωμένος αριστερός» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Τσακαλώτος: «Αισθάνομαι τσαλακωμένος αριστερός»

Στόχος της κυβέρνησης είναι μετά τον Αύγουστο να υπάρχει μια αλλαγή επιτήρησης που θα δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Αναφερόμενος δε στη διαπραγμάτευση είπε ότι εγινε ένας συμβιβασμός και πρόσθεσε ότι δεν νιώθει τύψεις γι’ αυτό, αλλά «τσαλακωμένος».


Στόχος, η αλλαγή επιτήρησης

Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά για την περίοδο μετά τον Αύγουστο είναι μια αλλαγή επιτήρησης, που σιγά σιγά θα γίνει επιτήρηση πιο πολύ για τους στόχους «και θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για το πώς αυτούς τους στόχους θα τους επιτυγχάνουμε». Ο μόνος λόγος για να μπεις σε ένα πρόγραμμα είναι να μπορείς να βγεις από αυτό, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως «αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς είναι να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και τότε θα μπορούμε να έχουμε ιδιοκτησία». «Η μεγάλη αλλαγή θα είναι για μένα αυτό κυρίως, ότι θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας πρόγραμμα» συμπλήρωσε, ενώ σε νέο ερώτημα για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από την τεχνική βοήθεια.

Δεν κάναμε κόλπα με τους δανειστές

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης χωρίς χρονοτριβές και τα σχετικά σχόλια του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του απερχόμενου επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, είπε πως «όταν λένε ότι ήταν πιο εύκολα με εμάς, ήταν πως, αφού συμφωνήσαμε, τα κάναμε, δεν κάναμε κόλπα».

Ανέφερε επίσης ότι «είχαμε πλέον την οργάνωση» και συμπλήρωσε ότι έχουν ενταχθεί νέα παιδιά στη διαπραγματευτική ομάδα.

Η ανάκαμψη έχει εύρος

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε  πως «έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως», επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, ενώ τόνισε ότι υπάρχει υπάρχει αυξητική τάση και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία. Είπε επίσης πως, σε ό,τι αφορά την αγορά των σούπερ μάρκετ, «αν πάρουμε τους τελευταίους 11 μήνες, δεν έχουμε πτώση».

Τέσσερα εκατ. Ελληνες έχουν χρέη αλλά οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε, οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αριθμοί που με μια οικονομία που φεύγει σιγά – σιγά από την κρίση, είναι διαχειρίσιμοι.

Ανέφερε ακόμη ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ήδη με την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ, το μέρισμα πολλές οικογένειες το νιώθουν στην «τσέπη» τους. Επεσήμανε, δε, ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται την επόμενη πενταετία μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη.

Μέτρα για τη μεσαία τάξη που έχει πληγεί

«Αναγνωρίζουμε ότι η μεσαία τάξη έχει πληγεί σημαντικά από τη φορολογική πολιτική και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξετάζονται θα ωφελήσουν σημαντικά αυτή τη μερίδα της κοινωνίας» όπως είπε.

Ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίλυσή του, θα βοηθήσει και την οικονομία της Ελλάδας. Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο, είπε πως ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαδηλώνει.

Ζήτησε ωστόσο να σκεφτούν ότι παρότι τα σύμβολα είναι σημαντικά υπάρχουν και άλλα θέματα. Όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη κόμβος των Βαλκανίων αν δεν υπάρχουν καλές σχέσεις με το βόρειο γείτονα. Σημείωσε δε θα είναι καλύτερο να έχουμε μια πολιτική συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα.