Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό -Αλλά παραμένουν διαφωνίες Πηγή: Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό -Αλλά παραμένουν διαφωνίες | iefimerida.gr - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό -Αλλά παραμένουν διαφωνίες Πηγή: Γερμανία: Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό -Αλλά παραμένουν διαφωνίες | iefimerida.gr

Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Μάρτιν Σουλτς (Φωτογραφία: AP/ Michael Sohn)«Κάναμε μεγάλα βήματα προς τα μπρος, αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι υπάρχουν θέματα στα οποία αποκλίνουμε», δήλωσε ο γ.γ. του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, μετά τις διαπραγματεύσεις με το CDU και το CSU, αργά το βράδυ της Παρασκευής.
«Εργαστήκαμε σκληρά, εξακολουθεί όμως να υπάρχει ένα δύσκολο κομμάτι δρόμου για να διανύσουν οι διαπραγματευτές», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ.
Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία πλησιάζουν στην τελική ευθεία, εκτιμά το Spiegel έπειτα από τις συζητήσεις της Παρασκευής, καθώς τα 91 μέλη του λεγόμενου μεγάλου γύρου των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά θέματα.
Ο αντιπρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, χαιρέτησε τη συμφωνία για τον νόμο περί υποδοχής καταρτισμένων αλλοδαπών επαγγελματιών. «Συμφωνήσαμε σε βασικά σημεία και έτσι θα καταστεί δυνατή (σ.σ. η απασχόλησή τους στη Γερμανία) την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (σ.σ υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρειάζεται π.χ. έως και 200.000 νοσηλευτές). Εκπληρώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας», δήλωσε σύμφωνα με το ARD.
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ανέφερε ότι το SPD δεν έχει αποδεχτεί ανώτατο όριο. Ο Αντρέας Σόιερ, Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας, ερωτηθείς για το θέμα δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».
Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θέλουν να έχουν ολοκληρωθεί έως την Κυριακή οι διαπραγματεύσεις, αλλά έχει προβλεφθεί και η πιθανότητα να παραταθούν έως την Τρίτη, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και σε άλλα ζητήματα που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα εύκολα, όπως το θέμα των ενοικίων, της κατοικίας και το εργατικό δίκαιο.
Ο Γιόακιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με το SPD είναι πιο δύσκολες από εκείνες πριν από μία τετραετία. «Πριν από τέσσερα χρόνια ήθελαν όλοι τον συνασπισμό. Τώρα αντικατοπτρίζεται η διάθεση κατά του συνασπισμού η οποία υπάρχει σε μέρος του SPD, ακόμα και σε ορισμένους σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, οι ουσιαστικές αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα είναι πραγματικά μεγάλες», δήλωσε στην Rheinischen Post.
Πηγή: ΑΠΕ