«Βιώσιμο το χρέος, βγαίνουμε στις αγορές» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

«Βιώσιμο το χρέος, βγαίνουμε στις αγορές»

Εμφανώς ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Το Eurogroup τελείωσε με πάρα πολύ καλό τρόπο. Τα τέσσερα κομμάτια του παζλ έπρεπε να δέσουν σήμερα και τα τέσσερα έκλεισαν», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε:
«Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης - τελειώσαμε και τα 88 προαπαιτούμενα. Το δεύτερο ήταν η ολιστική στρατηγική – το Eurogroup τη χαιρετίζει. Το τρίτο ήταν το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης - ακούσατε τις δηλώσεις Σεντένο και Μοσκοβισί που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο. Το τέταρτο ήταν αυτό που συζητήθηκε πιο πολύ: η συμφωνία για το χρέος - ακούσατε τη Λαγκάρντ να λέει ότι είναι μια ιστορική στιγμή, όπως και τους Ρέγκλινγκ, Μοσκοβισί».
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη, θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές», είπε επίσης και έκανε λόγο για «εξαιρετικά σημαντικά» μέτρα για το χρέος.
«Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν το έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», είπε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε: «Με το κεφαλαιακό μαξιλάρι θα καθορίσουμε τον τρόπο αποπληρωμής του χρέους τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να αποπληρώσουμε πλήρως το ΔΝΤ. Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε».
«Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο», τόνισε o υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι όντως ιστορική στιγμή. Έχουμε όλα τα στοιχεία να αφήσουμε το πρόγραμμα με αυτοπεποίθηση, να επιστρέψουμε στις αγορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δουλειά να γίνει. Το πότε θα βγούμε στις αγορές δεν είναι πολιτικό αλλά τεχνικό ζήτημα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσακαλώτος στις θυσίες του λαού όλα αυτά τα χρόνια και στην ευχέρεια που θα έχει η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική μετά το τέλος του προγράμματος.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα οκτώ χρόνια. Ξέρουμε ότι για ν' αξίζει τον κόπο θα πρέπει να δει γρήγορα ο λαός πρακτικά αποτελέσματα από αυτή τη συμφωνία. Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον. Ο ελληνικός λαός θα δει ότι η ατζέντα αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.