Στο Λονδίνο ο Τσίπρας - Συναντήσεις με Μέι και Κόρμπιν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας - Συναντήσεις με Μέι και Κόρμπιν

gre1968911_32995251Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, καθώς επίσης και σειρά επαφών, μεταξύ άλλων με οικονομικούς παράγοντες από το City του Λονδίνου και νέους Έλληνες επιστήμονες.

Η επίσκεψη και οι επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτούν την περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης και τη «νέα σελίδα» που ανοίγει για την ελληνική οικονομία, ειδικά το στοίχημα της ανάκαμψης στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης συμπίπτει επίσης με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πΓΔΜ.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη έχει ιδίως τον χαρακτήρα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία έχει υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον και από την επενδυτική/χρηματοπιστωτική κοινότητα του Σίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξουν σχετικές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με σημαίνοντα στελέχη αυτής της κοινότητας, ώστε να συζητηθούν θέματα ως προς τους τομείς για τους οποίους εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ενόψει της επίσκεψης και των επαφών που θα υπάρξουν και με επενδυτές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος (θα βρίσκεται στην βρετανική πρωτεύουσα, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου της ΓΓ του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας) δήλωνε σε συνέντευξή του χτες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η απόφαση του Eurogroup είναι για μας "διαβατήριο" για να πούμε στους επενδυτές τι θέλουμε να πετύχουμε την επόμενη μέρα». Σημείωνε χαρακτηριστικά πως «κύριο μέλημά μας στο εξής πρέπει να είναι το πώς θα πείσουμε τους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας, προκειμένου να πετύχουμε το διπλό στόχο, ανάπτυξη και απασχόληση. Θέλουμε να δείξουμε τα πολλά επιτεύγματα της περιόδου, όπως και να περιγράψουμε πώς βλέπουμε το μέλλον».

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τερέζα Μέι θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Ενόψει της συνάντησης στη Downing Street, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωνε τους «ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς» μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, για να τονίσει ότι αυτή η φιλία «σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ». Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό, τόνισε επίσης της συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή της.

Ξεχωριστής σημασίας θεωρείται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με νέους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου. Πρόκειται άλλωστε, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, για τους ανθρώπους που αποτελούν το ισχυρότερο παραγωγικό χαρτί της χώρας με στόχο την ανάκαμψή της. Επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να ακούσει από πρώτο χέρι τις εμπειρίες, τα επιτεύγματα αλλά και τις σκέψεις των «παιδιών του brain drain».

Αναλυτικά, το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Λονδίνο έχει ως εξής:

* Τη Δευτέρα, στις 16:00 (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Γρηγόριο. Στη συνέχεια, στις 18:00, θα συναντήσει νέους εργαζόμενους και επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία.

* Την Τρίτη το πρωί (στις 09:00 τοπική ώρα) ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με οικονομικούς παράγοντες από το Σίτι του Λονδίνου. Στις 16:00, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι. Στη συνέχεια, στις 18:00 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

* Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με την ομιλία του (στις 14:15 τοπική ώρα) στο London Business School.