Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μιλά για προστασία της ταυτότητας των "Μακεδόνων" και για «γεωγραφική πλευρά της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά»
Τη δική του εκδοχή σχετικά με το θέμα της χρήσης της ονομασίας δίνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Politica.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ κληθείς να δώσει παραδείγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ απάντησε «οι κρατικοί οργανισμοί θα υπακούουν την αρχή της συμφωνίας και το νέο όνομα. Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ενώσεις, εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο "μακεδονικός" τόσο στη χώρα όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα "μακεδονική" κουλτούρα».
«Αν εξασφαλίσαμε την επιβεβαίωση erga omnes της "μακεδονικής" ταυτότητας και γλώσσας μας, αν ο γεωγραφικός όρος Βόρεια που προσθέσαμε στο όνομά μας ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν η συμφωνία βάζει την "Μακεδονία" μας στο χάρτη των χωρών που βρίσκονται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο με μια ταυτότητα πλήρως προστατευμένη για αιώνες και αιώνες, αν η συμφωνία αυτή σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και μια επιβεβαίωση ότι δεν έχουμε εδαφικές ή άλλες βλέψεις στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, τότε το μόνο που έχουμε να πούμε ότι έχασαν και οι δύο πλευρές είναι η ματαιοδοξία που υπήρχε μέχρι οι νέες πολιτικές ηγεσίες να κάτσουν στο τραπέζι» δηλώνει, επίσης, ο Σκοπιανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η "Μακεδονία" και η Ελλάδα έχουν πολιτικούς ηγέτες που είναι έτοιμοι να λάβουν θαρραλέες αποφάσεις για το καλό των πολιτών τους και τώρα είναι καλοί φίλοι και γείτονες, και έδωσαν κουράγιο στον κόσμο ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις και θέληση, τότε υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα. Η "Μακεδονία" έχει παρόν και εξασφάλισε το μέλλον της διασφαλίζοντας τους προγόνους της μετά τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα: Οι "Μακεδόνες" να έχουν το δικό τους, σεβαστό και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος τους».
Παράλληλα επανέλαβε ότι όλα θα κριθούν από το δημοψήφισμα και ότι δεν είναι στο χέρι των πολιτικών ή του προέδρου Ιβανόφ αν θα εφαρμοστεί η συμφωνία.
«Όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την ψήφο των πολιτών, τόσο ο πρόεδρος Ιβανόφ και η αντιπολίτευση, όσο και εμείς ως κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Επαναλαμβάνει, δε, ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει το καθήκον της, προσθέτοντας ότι αν αυτό περιλαμβάνει και την έγκληση του προέδρου Ιβανόφ τότε αυτό θα γίνει όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.