«Παράθυρο» Τσίπρα να μη γίνει μείωση συντάξεων στο Bloomberg - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

«Παράθυρο» Τσίπρα να μη γίνει μείωση συντάξεων στο Bloomberg

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τσίπρα στο Bloomberg (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε, σε συνέντευξη στο Bloomberg, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στις σπατάλες.

Ομως, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» να μην γίνουν οι περικοπές των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμό, αλλά σημείωσε ότι πλέον αποφασίζει η Ελλάδα και όχι οι δανειστές το πώς θα γίνει αυτό.

«Το σημαντικό για το τέλος του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους και πλέον η ευθύνη είναι στους Ελληνες, σε εμάς ή όποια εκλεγμένη κυβέρνηση, να αποφασίσουμε τα μέσα με τα οποία θα τους πετύχουμε. Θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην τραγική περίοδο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Πάντως, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι περικοπές συντάξεων, ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ευθεία απάντηση. «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρει η απόφαση του Eurogroup. Δείτε αυτές τις δεσμεύσεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για την απώλεια δύο βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της χωρίς προβλήματα.

«Φτάσαμε εδώ με πολύ μικρή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να μας βγει και σε καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Δήλωσε αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πολύ θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι εφάρμοσε τόσες πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε.

Η ερώτηση για τον Ερντογάν

Στη συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να διστάζει να απαντήσει για το αν εμπιστεύεται τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική αρένα». Ο δημοσιογράφος επέμεινε και τον ρώτησε ξανά αν εμπιστεύεται τον Τούρκο πρόεδρο και ο Ελληνας πρωθυπουργός απέφυγε ξανά να απαντήσει ξεκάθαρα.

«Η ερώτησή σας είναι ενδιαφέρουσα γιατί δεν μπορώ να απαντήσω μονολεκτικά», είπε. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μια πολιτική προσωπικότητα με μεγάλη εμπειρία, μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, αλλά κάποιες στιγμές απρόβλεπτη», είπε και έκανε αναφορά στο ζήτημα της κράτησης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές Αδριανούπολης, κάτι που επισήμανε και στην επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο αυτή την εβδομάδα.

«Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Και κάποιες φορές πρέπει να χειριστούμε πολύ απρόβλεπτες καταστάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. iefimerida.gr