Κυβερνητικές κακοφωνίες για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Κυβερνητικές κακοφωνίες για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας

09s1kinisi0Για τέλη κυκλοφορίας αναλογικά με την αξία του οχήματος και τις εκπομπές ρύπων από το 2019 έκανε λόγο χθες ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Η εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών είναι η αναλογικοποίηση με την αξία του αυτοκινήτου και βεβαίως να λαμβάνονται υπόψη και τα περιβαλλοντικά κριτήρια».

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να τον διαψεύσει, αναφέροντας: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για εμάς.

Τέτοιου είδους αλλαγές θα γίνουν όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, γιατί δεν μπορούν να διορθωθούν αδικίες και στρεβλώσεις για κάποιες κατηγορίες οχημάτων, χωρίς να επιβαρυνθούν άλλες κατηγορίες». 

Σημειώνεται ότι το αναλογικό σύστημα με την αξία του αυτοκινήτου και τις εκπομπές ρύπων εξετάστηκε το περυσινό έτος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την αξία των παλαιότερων οχημάτων πόσο μάλλον για τις εκπομπές ρύπων, άρα το σύστημα είναι τεχνικά ανεφάρμοστο.

Πάντως, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, περισσότερο της αρμοδιότητάς του, που αφορούν στα αχρηστευμένα οχήματα, καλώντας όσους διαθέτουν κάποιο να το δηλώσουν.

Δυστυχώς, όπως είπε, οι μοτοσικλέτες εξαιρούνται, λόγω του ότι οι μηχανές δεν υποχρεούνται σε απόσυρση, όπως τα αυτοκίνητα.

Αναφερόμενος στα ανασφάλιστα οχήματα και στα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη φορολογική διοίκηση τόνισε πως «τους ξέρει το σύστημα» και συγκρίνοντας τα 420.000 και πλέον ανασφάλιστα με τον περυσινό αριθμό των 1.200.000 ανασφάλιστων οχημάτων, έκανε λόγο για πρόοδο. Σημειώνεται ότι ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος θα καταβληθεί και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Ο κ. Μαυραγάνης ερωτήθηκε και για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί ιδιοκτήτες το όχημα των οποίων έχει κλαπεί.

Κάλεσε του ιδιοκτήτες να προσκομίσουν στο υπουργείο Μεταφορών ή στην ΕΛ.ΑΣ. το σημείωμα που είχαν από την αστυνομία, όταν σημειώθηκε η κλοπή, διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει μόνο για τα οχήματα που εκλάπησαν πριν από το 2008, καθώς από εκεί και έπειτα υπάρχουν τα δεδομένα. kathimerini.gr