Κορυφώνεται η κόντρα της Folli Follie με το fund QCM - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κορυφώνεται η κόντρα της Folli Follie με το fund QCM

08s8folΕπιπλέον 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης έχασε τη Δευτέρα η Folli Follie, μετά και τα 300 εκατ. της Παρασκευής, καθώς κλιμακώνεται η νευρικότητα των επενδυτών αναφορικά με τις λογιστικές καταστάσεις της ελληνικής πολυεθνικής. Η Folli Follie δηλώνει πως θα ανακοινώσει σήμερα νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα των οικονομικών και εμπορικών της καταστάσεων, πληροφορείται αρμοδίως η «K», ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διέταξε να μπει ανεξάρτητος διεθνής ελεγκτικός οίκος.

Το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) επανήλθε τα ξημερώματα της Δευτέρας με νέα στοιχεία στήριξης των ισχυρισμών του, σύμφωνα με τα οποία το δίκτυο πωλήσεων της Folli Follie αλλά και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Folli Follie με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και αναλυτικές εξηγήσεις συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά τα συμπεράσματα του hedge fund.

Σε αυτό το κλίμα, όμως, η μετοχή «κλείδωσε» και χθες στο -29,9% μετά και το -29,9% της Παρασκευής, παρασύροντας χαμηλότερα και τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 στον οποίο συμμετέχει, αλλά και την αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων, ελληνικών και ξένων, που την περιλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Στην αγορά διατυπώνονται ήδη διαμαρτυρίες για το γεγονός πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ανέστειλε τη διαπραγμάτευση για να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό, ενώ άλλες πλευρές επικροτούν το γεγονός πως αφέθηκε στην αγορά η «ετυμηγορία» για τη Folli Follie. Κάποιοι άλλοι δηλώνουν «αγοραστές στα χαμηλά».

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς οι απώλειες διευρύνονται (από ένα δισ. κεφαλαιοποίηση βρίσκεται ήδη στα 500 εκατ.), πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για το πλήγμα στην αξιοπιστία ολόκληρης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ηδη, πάντως, Beta Χρηματιστηριακή, Euroxx και άλλοι χρηματιστηριακοί οίκοι έθεσαν υπό αναθεώρηση τις εκτιμήσεις τους για την εισηγμένη, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τη Folli Follie να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017, με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της προέρχεται εκτός Ελλάδος.

Η διοίκηση της Folli Follie, της οποίας επικεφαλής είναι ο γιος του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της (35,06%) Δημητρίου Κουτσολιούτσου, Τζώρτζης, έδωσε χθες λίστα των σημείων πώλησης για να αποδείξει πως οι ισχυρισμοί του QCM είναι ψευδείς, ενώ το hedge fund δημοσιοποίησε λίστες με κλειστά σημεία του δικτύου μαζί με τηλέφωνα και διευθύνσεις… Η μεν FF Group ισχυρίζεται πως τα σημεία είναι 587, η δε QCM τα υπολογίζει στα μισά σχεδόν (289). Πάνω από όλα, όμως, μέσω αυτής της τακτικής αμφισβητεί πως πραγματοποιούνται πωλήσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ στην Ασία και μιλά για κλάσμα αυτών.

Το θέμα της αξιοπιστίας των ορκωτών λογιστών που πιστοποιούν τις πωλήσεις του ομίλου έχει αναδειχθεί καθοριστικό και έτσι ολόκληρη η αγορά αλλά και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές περιμένουν τα συμπεράσματα του ανεξάρτητου έλεγχου ο οποίος έχει διαταχθεί.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της Folli Follie για τη χρήση του 2017.