Το τζετ σκι, δημοφιλής τρόπος διαφυγής για πλούσιους πρόσφυγες και μετανάστες - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Το τζετ σκι, δημοφιλής τρόπος διαφυγής για πλούσιους πρόσφυγες και μετανάστες

jet_skiΧθες, Πέμπτη, η Europol και η αστυνομία πέτυχαν και πάλι να ανακαλύψουν τρεις πρόσφυγες που ήρθαν στην Ισπανία με αυτόν τον τρόπο.
Η μετανάστευση με τη βοήθεια ενός τζετ σκι δεν αποτελεί πλέον μεμονωμένη περίπτωση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων Frontex. Αντίθετα, τώρα είναι το "Modus Operandi" των νέων Μαροκινών στο Στενό του Γιβραλτάρ. Το πέρασμα είναι γρήγορο και οι συνοριοφύλακες είναι σχεδόν ανίσχυροι. Επιπλέον, η διαδρομή αυτή στη δυτική Μεσογειο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη απέχει μολις 14 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο.

Χθες, Πέμπτη, η Europol και η αστυνομία πέτυχαν και πάλι να ανακαλύψουν τρεις πρόσφυγες που ήρθαν στην Ισπανία με αυτόν τον τρόπο. Για το πέρασμα τους, οι Mαροκινοί λαθρέμποροι χρησιμοποιούν ισχυρά τζετ σκι. Με αυτά, το ταξίδι διαρκεί μόνο μισή ώρα. Οι λαθρέμποροι ζητούν για την απόσταση αυτή από τους πρόσφυγες 4000 ευρώ. Στο τζετ σκι επιβαίνουν ο οδηγός και τρεις μετανάστες.

Με τους πρόσφυγες, οι οποίοι συνήθως ξεκινούν με παραποιημένα έγγραφα από τη Θέουτα, τα ναρκωτικά μερικές φορές φτάνουν ακόμα και λαθραία στην Ευρώπη. Οι λαθρέμποροι αφαιρούν από τους πρόσφυγες 500 ευρώ εάν μεταφερουν και ναρκωτικά στην Ισπανία, σύμφωνα με τη Europol.

Νέοι Mαροκινοι χρησιμοποιούν το ευέλικτο αυτό ατομικό σκάφος εκτός από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κυρίως για να φεύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συχνά έχουν ήδη συγγενείς στην Ευρώπη που τους πληρώνουν το πέρασμα. Oι αριθμοί δεν είναι πολύ υψηλοί, επειδή σ΄ ένα σκάφος χωρούν μόνο τρία άτομα. Αλλά τα περάσματα με τζετ σκι, τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Επιπλέον, η Frontex καταγράφει μια σταθερή αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται από το Μαρόκο και την Αλγερία στην Ισπανία. Το 2017, η διαδρομή κατά μήκος της δυτικής Μεσογείου ήταν η μόνη από τις μεγάλες προσφυγικες διαδρομές που σημείωσε «σημαντική αύξηση» στην παράνομη είσοδο. Συνολικά υπολογίστηκε ότι 21.632 μετανάστες είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση του ποσοστού κατά 150% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τους εμπόρους είναι η ταχύτητα. Δεδομένου ότι μπορούν να φτάσουν στην ισπανική ακτή σε λιγότερο από μία ώρα, οι πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί από τους συνοριοφύλακες είναι μικρές. Αλλά, ακόμη κι αν γίνει αντιληπτό από ένα περιπολικό σκάφος, το τζετ σκι προλαβαίνει να επιστρέψει στο μαροκινό έδαφος.

Ο Frontex πάντως, σημειώνει ότι, εκτό των άλλων, τα τζετ σκι των λαθρεμπόρων αποτελούν κίνδυνο για τους τουρίστες, καθώς οι λαθρέμποροι συχνά βιάζονται να φτάσουν στην ακτή για να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες και να εξαφανιστούν κι έτσι, λόγω της υψηλής ταχύτητάς τους μπορούν να είναι επικίνδυνοι για τους λουόμενους, που βρίσκονται στο νερό.

Η απόδραση με τζετ σκι είναι μόνο για πρόσφυγες που διαθέτουν πολλά χρήματα. Ως μέσο παράνομης μετανάστευση είναι ήδη γνωστό και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου πλούσιοι μετανάστες είτε με ιστιοπλοϊκά, είτε με τζετ σκι από την Τουρκία, την Τυνησία ή την Ελλάδα μεταφέρονται στην Ευρώπη. Για το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώνουν περίπου 6.000 ευρώ.