Γαλλικές ειδικές δυνάμεις ενίσχυσαν τους Aμερικανούς στη Συρία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Γαλλικές ειδικές δυνάμεις ενίσχυσαν τους Aμερικανούς στη Συρία

AP Photo/Andrew HarnikΑυτό δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Δεν είναι γνωστό σε ποια περιοχή αναπτύχθηκαν οι γάλλοι στρατιώτες. Τον περασμένο μήνα κούρδοι αξιωματούχοι είχαν διαρρεύσει πως οι γαλλικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον θύλακα της Μανμπίτζ όπου θέλει να επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία.
Στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας έχουν αναπτυχθεί στη Συρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις του διεθνή συνασπισμού δυνάμεων που, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιμάχεται το Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκάλυψε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιν Μάτις σε ακρόασή του στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Η Γαλλία μας ενίσχυσε στη Συρία με ειδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων», σημείωσε ο κ. Μάτις ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επιβεβαίωσε σχετικά δημοσιεύματα, που η γαλλική κυβέρνηση, γενικά διακριτική στη χρήση των ειδικών της δυνάμεων, δεν είχε επιβεβαιώσει.

Τον περασμένο μήνα κούρδοι αξιωματούχοι είχαν διαρρεύσει πως οι γαλλικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, όπου θέλει να εισβάλει η Τουρκία ώστε να εκδιώξει τους κούρδους αντάρτες. Στην Μανμπίτζ βρίσκονται ήδη στρατιώτες των ΗΠΑ, αποθαρρύνοντας εμμέσως τυχόν τουρκική επέμβαση.

Δεν είναι σαφές πού αναπτύχθηκαν οι γαλλικές δυνάμεις. Το Μεγάρο των Ηλυσίων ουδέποτε επιβεβαίωσε τις κουρδικές διαρροές, αν και ο κ. Μακρόν επέκρινε έντονα την τουρκική παρέμβαση στον επίσης κουρδικό θύλακα της Αφρίν.

Σε ερώτηση κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιορίστηκε να πει ότι το Παρίσι αποφάσισε «να αυξήσει τη συνεισφορά του στον συνασπισμό» και ότι «συμμετέχουμε πλήρως» στην μάχη ενάντια στο ISIS.

Ο κ. Μάτις διευκρίνισε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία δεν αποσύρονται ακόμα από τη Συρία, παρά την επιθυμία που έχει εκφράσει επανειλημμένα ο κ. Τραμπ η αμερικανική απεμπλοκή να γίνει «πολύ σύντομα».

«Επί του παρόντος, δεν αποσυρόμαστε», απάντησε σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής. «Θα παρακολουθήσετε τις επόμενες ημέρες μια νέα προσπάθεια στην κοιλάδα του Ευφράτη εναντίον όσων δυνάμεων έχουν απομείνει από το χαλιφάτο» της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Επισήμανε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ «πιθανώς να μετανιώσουν» να μην κρατήσουν δυνάμεις τους στη Συρία για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επανεμφανιστούν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει υπό όρους.

Ο πόλεμος ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος είναι «σε εξέλιξη», είπε, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις του διεθνή συνασπισμού δυνάμεων στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. skai.gr