Στο Βουκουρέστι σήμερα (24/4) ο Αλέξης Τσίπρας για την Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Στο Βουκουρέστι σήμερα (24/4) ο Αλέξης Τσίπρας για την Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής

Στο Βουκουρέστι σήμερα (24/4) ο Αλέξης Τσίπρας για την Τετραμερή Συνάντηση ΚορυφήςΣτο Βουκουρέστι θα μεταβεί σήμερα Τρίτη (24/4) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να λάβει μέρος στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία θέλουν να στηρίξουν εμπράκτως την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά και ευρύτερα των άλλων 5 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία).

Η ευρωπαϊκή προοπτική όλων αυτών των χωρών θεωρείται μονόδρομος για να βγει η περιοχή οριστικά από τον κίνδυνο ανάφλεξης, αλλά και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Προφανώς, για να προχωρήσει πορεία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν όλα τα διμερή θέματα που έχουν αυτές οι χώρες μεταξύ τους, αλλά και με τις ήδη ενταγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα το ονοματολογικό των Σκοπίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι τέσσερις ηγέτες σήμερα θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις αναλυτικότερα για ειδικά θέματα, μεταξύ των οποίων τα Σκόπια και το Κόσοβο.

Υπενθυμίζεται πως η διάσκεψη της Σόφιας θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόταση Τσίπρα που έχει υιοθετήσει η Βουλγαρία, η οποία αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει αναλυτικά ως εξής:

16:50-16:55
Αφίξεις των Ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, και υποδοχή τους από την πρωθυπουργό της Ρουμανίας

17:15-18:15
Τετραμερής συνάντηση των Ηγετών

18:20-18:50
Κοινές δηλώσεις των Ηγετών προς τα ΜΜΕ

18:55-19:00
Οικογενειακή φωτογραφία

19:30-21:00
Επίσημο δείπνο

Να σημειωθεί ότι Αθήνα και Βουκουρέστι βρίσκονται στην ίδια ζώνη ώρας. newsbomb.gr