Μουρμούρα από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -Αντάρτικο για συντάξεις, ΔΕΗ, ομόφυλα ζευγάρια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Μουρμούρα από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -Αντάρτικο για συντάξεις, ΔΕΗ, ομόφυλα ζευγάρια

Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΤριπλό πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλούν οι μουρμούρες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή έντονων αντιδράσεων στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις μειώσεις στις συντάξεις, την πώληση της ΔΕΗ και την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα δεκάδες παράπονα που ακούστηκαν από τους βουλευτές της Κουμουνδούρου μόλις έκλεισαν οι πόρτες της συνεδρίασης της ΚΟ.

Οχι στις μειώσεις των συντάξεων

Ο μεγαλύτερος σκόπελος που θέλει, δύσκολο όμως να τα καταφέρει, να αποφύγει ο πρωθυπουργός είναι οι ψηφισμένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περικοπές των συντάξεων που είναι δρομολογημένες για την 1η Ιανουαρίου του 2019. 
Από την πλευρά τους 10 βουλευτές που αντιδρούν, έθεσαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την δυσαρέσκεια τους για το μέτρο, το οποίο βέβαια έχουν ψηφίσει, θέτοντας το ερώτημα αν οι περικοπές στις συντάξεις μπορούν να ανακληθούν, μετά και τα στοιχεία για το πλεόνασμα για το 2017, που έφτασε το 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75%. Ουσιαστικά είπαν με πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε προεκλογική περίοδο, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περικοπές έως 18% από τον επόμενο χρόνο. 
Μάλιστα δεν περιορίστηκαν μόνο στο θέμα των συντάξεων, αλλά και στο δεύτερο ζήτημα στον τομέα της οικονομίας στην επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019.

Τριγμοί από την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Δεύτερο αντάρτικο, αναμενόμενο και αυτό, είναι το μέτωπο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Βουλευτές που εκλέγονται στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας αντιδρούν έντονα στο θέμα των απολύσεων, το οποίο όπως έγινε γνωστό θα είναι ανοιχτό μετά την εξαετία. 

«Παρακαλώ να υπάρξει σαφής διατύπωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να υπάρχει το παραμικρό παράθυρο για ρυθμίσεις που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους» είπε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Μουμουλίδης.

«Η εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και πρέπει να διασφαλιστεί και η ανταποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες. Οτι προβλέπει μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δεν μοιάζει να είναι αρκετό» προειδοποίησε ο Κ. Σέλτσας, βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο Γ. Θεοφύλακτος, από τη Κοζάνη τόνισε πως «Πρέπει να στηριχτούν οι περιοχές στη μεταλιγνιτική περίοδο. Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο τοπικός πόρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για αλλότριους σκοπούς όπως στο παρελθόν, όπου χρησιμοποιούνταν για επιδότηση πανηγυριών τα καλοκαίρια, για να αγοράζουν οι τοπικοί σύλλογοι σουβλάκια». Σε αυτό το μέτωπο έρχεται να προστεθεί και ο βουλευτής Γιώργος Παπαηλιού της Αρκαδίας, αλλά και ο Γιώργος Δημαράς των Οικολόγων από τη Β΄Αθηνών.

Απροσδόκητες αντιδράσεις για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Μπορεί τα ζητήματα των συντάξεων και της ΔΕΗ να προκάλεσαν αναμενόμενες αντιδράσεις, ωστόσο η δυσφορία για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αιφνιδίασε τα κυβερνητικά στελέχη. Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα και την Θεανώ Φωτίου, έκαναν γνωστό ότι διαφωνούν με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Στην επιστολή τους αναρωτιούνται γιατί το θέμα δεν συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κ.Ο. και εκφράζουν τη διαφωνία τους για την δυνατότητα που δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Μεταξύ άλλων την επιστολή υπογράφουν οι: Γιώργος Ουρσουζίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Βέττας, Ιωάννης Σηφάκης, Γεωργία Γεννιά, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Ντζιμάνης.
Μάλιστα το ζήτημα φαίνεται πως προκάλεσε μη αναμενόμενη αναστάτωση στην κυβέρνηση και γι αυτό αναμένεται να συζητηθεί αήμερ αρμόδια ΕΠΕΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή το μεσημέρι στις 14:00. iefimerida.gr