Το μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα από το Καστελόριζο και ο αιφνιδιασμός από τον ακήρυκτο πόλεμο του Κουβέλη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Το μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα από το Καστελόριζο και ο αιφνιδιασμός από τον ακήρυκτο πόλεμο του Κουβέλη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΔιπλό μήνυμα -για εθνικά θέματα και οικονομία- στέλνει σήμερα ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο.

Η εν λόγω επίσκεψη «αποκτά εκ των πραγμάτων συμβολικό χαρακτήρα», λένε στο iefimerida από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Την ώρα που η Άγκυρα συντηρεί σε καθημερινή βάση πλέον την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις δια στόματος Γιλντιρίμ ήρθαν μερικά εικοσιτετράωρα από την επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Που για αρκετούς στην κυβέρνηση είχε «μεταφραστεί» ως μία ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida , ο κ. Τσίπρας θα στείλει μήνυμα στη γείτονα μεν, θα κρατήσει χαμηλούς τόνους δε. Καθότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να υιοθετήσει κορώνες αντίστοιχες με αυτές της Τουρκίας.!

 Επιπλέον, κοινή εκτίμηση είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει να καθιερώσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και η Αθήνα δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα ανοίγοντας έναν ιδιότυπο διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει δια της κατευναστικής οδού να κρατήσει ισορροπίες. Δείχνοντας εκ νέου το δρόμο για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και επαναλαμβάνοντας ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Αιφνιδίασαν οι δηλώσεις Κουβέλη

Αίσθηση προκάλεσε όμως η «ρουκέτα» του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη ότι «βρισκόμαστε σε ακήρυκτο πόλεμο με την Τουρκία στο Αιγαίο». Κι αυτό, γιατί ο ίδιος είθισται να τοποθετείται σε ήπιους τόνους.

Στα αυτιά των επιτελών του Μαξίμου δεν ήχησε και με…μεγάλο ενθουσιασμό. Επίσημο σχόλιο φυσικά δεν υπήρξε, αλλά το κλίμα που υπάρχει γενικότερα στα υψηλά κλιμάκια είναι ότι πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Κλείνοντας τον κύκλο των μνημονίων

Μέσα σε όλα, η κυβέρνηση εκκινεί και την επικοινωνιακή καμπάνια εξόδου από τα μνημόνια, ενόψει της λήξης της δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο. Με αφορμή λοιπόν τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης στο Καστελόριζο, ο κ. Τσίπρας θα αδράξει την ευκαιρία και θα μιλήσει για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στο ότι η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους. Τέλος, θα στείλει για άλλη μια φορά το μήνυμα ότι η χώρα υπερβαίνει την κρίση και ότι επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα. iefimerida.gr