Μηνύματα από Βερολίνο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Μηνύματα από Βερολίνο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Μηνύματα από Βερολίνο για τον Ευκλείδη ΤσακαλώτοΤις γερμανικές προθέσεις ανιχνεύει ο υπουργός Οικονομικών στο ραντεβού με τον Ολαφ Σολτς. Οι σκληρές γερμανικές θέσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή και τα κρίσιμα ορόσημα του επόμενου 15νθήμερου. Τι συζητήθηκε στο EwG.
Μια πρώτη γεύση των γερμανικών προθέσεων αναμένεται να αποκτήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρώτο ραντεβού του με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Το ταξίδι του έλληνα υπουργού στο Βερολίνο γίνεται μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς έχει ξεκινήσει ένας κύκλος κρίσιμων συναντήσεων: χθες το EwG εξέτασε τα ελληνικά θέματα, στις 20-22 Απριλίου το ενδιαφέρον μετατίθεται στην Ουάσιγκτον και την Σύνοδο του ΔΝΤ, ακολουθεί η γνωστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια το Eurogroup της Σόφιας (27 Απριλίου).

Εκτιμάται ωστόσο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα γίνει πολύ σοφότερος καθώς η στάση πολλών παικτών αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Ο κ. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ' επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.

Αλλώστε και στην ίδια την Γερμανία υπάρχει σε εξέλιξη ένα debate αναφορικά με το πόσο σκληρή θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας ειδικά σε ότι αφορά το θέμα του χρέους, με τους σκληροπυρηνικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ισχυροί.

Χαρακτηριστικές ήταν οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες η Deutsche Welle σύμφωνα με τις οποίες ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς ως υπουργός Οικονομικών ενός συνασπισμού με χριστιανικά κόμματα είναι αναγκασμένος να κινείται προσεκτικά, καθώς για τη γερμανική κυβέρνηση το ελληνικό ζήτημα συνιστά πολιτικό ναρκοπέδιο.

Όπως έγραψε προ εβδομάδων το Euro2day.gr οι Γερμανοί ήδη προβάλλουν αντιστάσεις και υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχθούν οποιοδήποτε «αυτοματισμό», που θα δίνει στους Ελληνες την ευκαιρία να παρεκκλίνουν από τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική.

Τον αυτοματισμό αυτό, δηλαδή το αυτόματο reprofiling του ελληνικού χρέους, υποστήριζε και το ΔΝΤ, ώστε να υπάρχει η σιγουριά για τη διατήρησή του σε συγκεκριμένα επίπεδα μέχρι το 2060. Και σαν να μην έφτανε η γερμανική «σφήνα», οι σκληροπυρηνικές χώρες έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι δεν αρκεί να υπάρχουν οι πέντε ρήτρες (όπως έγραψε αποκλειστικά το Euro2day.gr), αλλά θέλουν τώρα και όρους (conditionality) σε όποια ελάφρυνση του χρέους.

Όλα αυτά γίνονται ενώ και στο ΔΝΤ η γραμμή δεν έχει ξεκαθαρίσει. Το Ταμείο, γράφαμε χθες, γνωρίζοντας ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα ζητήσει εμπροσθοβαρή μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, άνοιγμα του πακέτου των ιδιωτικοποιήσεων και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Το ΔΝΤ, ωστόσο, είναι το μόνο αυτή τη στιγμή από τους δανειστές που επιθυμεί γενναίο reprofiling του ελληνικού χρέους.

Ολ’ αυτά ενώ η κυβέρνηση ήδη συζητά με τους δανειστές το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο επίσημα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Σόφιας. Εκτιμάται ότι συζητήθηκε χθες στο EwG με τους ευρωπαίους να εκφράζουν αντιρρήσεις σε μια σειρά από θέματα, ζητώντας περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και να μην υπάρξει υπερβολική χαλάρωση στα εργασιακά.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση πάντως πληροφορίες από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν ότι έγινε «παραγωγική συζήτηση» για τρία θέματα: αναπτυξιακή στρατηγική, γαλλικός μηχανισμός σύνδεσης χρέους με ανάπτυξη και μεταμνημονιακή εποπτεία. euro2day.gr