Μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς: Όποιος διαφωνεί να το πει τώρα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς: Όποιος διαφωνεί να το πει τώρα

Συνεδρίαση του Υπουργικού ΣυμβουλίουΟγδόντα ημέρες απομένουν για το τυπικό κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και ο πρωθυπουργός εκπέμπει μηνύματα εγρήγορσης προς τα μέλη της κυβέρνησης ζητώντας να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις.
Ογδόντα ημέρες απομένουν για το τυπικό κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και ο πρωθυπουργός εκπέμπει μηνύματα εγρήγορσης προς τα μέλη της κυβέρνησης ζητώντας να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Αν κάτι προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς του ήταν η προειδοποίησή του πως δεν προτίθεται να δεχτεί “καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια” στην πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ήταν μία από τις σπάνιες φορές που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στα μέλη της κυβέρνησης λέγοντας μάλιστα ότι “όποιος έχει αντιρρήσεις επ' αυτού, θα ήθελα να τίς εκφράσει τώρα”. Με την προσθήκη πως “εδώ δεν κρίνεται το ατομικό έργο κάθε υπουργού, αλλά το συλλογικό μας στοίχημα”.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού φανερώνουν αφενός την αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον και αφετέρου την ανησυχία του μήπως σε κάποιους υπουργούς υπάρχουν δεύτερες σκέψεις ως προς τον τρόπο της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο ή ως προς τις προτεραιότητες στην διαπραγμάτευση.

Η θεωρία που αναπτύσσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως επειδή θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα 88 προαπαιτούμενα θα πρέπει η κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα τα δύσκολα, δηλαδή τα θέματα της ενέργειας και τις αποκρατικοποιήσεις αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τα πιο εύκολα και βατά.

Κάτι που διαφάνηκε και από όσα φέρεται να είπε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να συζητήσουμε πρώτα τα δύσκολα θέματα σε αυτήν την διαπραγμάτευση και να μην τα αφήσουμε τελευταία. Ανέφερε επίσης ότι “πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κυβερνητική συνοχή και αυτό είναι υπόθεση όλων”.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η πρωθυπουργική καμπάνα δεν χτύπησε για κάποιον συγκεκριμένο τονίζουν όμως ότι οι στιγμές είναι τόσο κρίσιμες που δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή εφησυχασμούς. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να δώσει κανένα δικαίωμα στους θεσμούς και κυρίως στο ΔΝΤ να πιστέψει ότι η κυβέρνηση εμφανίζει δυσθυμία στο να προωθήσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει νέες και καθόλου απαραίτητες συζητήσεις για καθυστερήσεις, ολιγωρία ή ακόμη και για παράταση της διαδικασία της αξιολόγησης πέραν του Ιουνίου.

Είναι σαφές πως κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η έξοδος από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο διότι μόνο έτσι μπορεί η κυβέρνηση μπορεί να ξετυλίξει το αφήγημά της για την “επόμενη μέρα” . Ένα αφήγημα που δεν περιλαμβάνει μόνο “διορθώσεις” στις κοινωνικές αδικίες πχ αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή σε ικανό χρόνο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τις χαμένες του δυνάμεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε άλλωστε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο πως οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019 θέλοντας να διαψεύσει τα σενάρια πως οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2018 ή και μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με την αναφορά του ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση που εκτίμησε στο ραδιόφωνο 24/7 ότι μπορεί εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα, απλώς δεν επιθυμεί να συντηρούνται σενάρια για αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί. news247.gr