Δώρο του Πάσχα και καλές τιμές ζεσταίνουν την αγορά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Δώρο του Πάσχα και καλές τιμές ζεσταίνουν την αγορά

Κορυφώνεται η εμπορική κίνηση στη αγορά όσο πλησιάζει η μέρα του Πάσχα, με την καταβολή του δώρου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την τάση των πολλών καταναλωτών να προχωρούν στις αγορές τελευταία στιγμή να ζεσταίνουν την αγορά. Ο εμπορικός κόσμος σημειώνει πως καταβάλλει προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες της τσέπης των καταναλωτών με χαμηλές τιμές.

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Η έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν μείωση της τάξης του 5,95 % στο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι με αρνί και κατά 8,01 % στο τυπικό καλάθι με κατσίκι. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών.

Ωράριο καταστημάτων

 

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, αύριο Μεγάλη Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι αν και οι αλυσίδες καταστημάτων, τα μεγάλα εμπορικά και τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν περισσότερες ώρες ανοικτά, ανάλογα με την πολιτική της κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι έλεγχοι θα είναι εκτενείς σε όλο το εύρος της αγοράς όλες τις ημέρες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 130 έλεγχοι, αυτές τις ημέρες, υπό τον συντονισμό ή με τη συνδρομή του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, οι έλεγχοι ΑΦΜ σε καταστήματα, εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο και σημεία εισόδου της χώρας θα προσεγγίσουν τους 1.000.

Εντατικοί έλεγχοι 

Σε αυξημένη κινητικότητα βρίσκονται όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος ζήτησε από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να αγοράζουν τα προϊόντα τους από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, όπου το κρέας πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες.

Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να παρατηρούν πως όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλε που αναφέρει ΕΛΛΑΣ, ενώ αντίστοιχα για τα κρέατα εισαγωγής από τρίτες χώρες, η σφραγίδα που φέρουν θα πρέπει να είναι ωοειδή αλλά σε χρώμα καστανό.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης το υγιές εμπόριο «δεν φοβάται τους ελέγχους, αντίθετα τους θεωρεί απαραίτητους για τον περιορισμό του παρεμπορίου και του παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Η παραβατικότητα στο στεγασμένο εμπόριο είναι πολύ περιορισμένη και μάλιστα σε χαμηλό ποσοστό».