Κιμ Γιονγκ Ουν: Επίσκεψη στο Πεκίνο με δεσμεύσεις για αποπυρηνικοποίηση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Κιμ Γιονγκ Ουν: Επίσκεψη στο Πεκίνο με δεσμεύσεις για αποπυρηνικοποίηση

Υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου τάχθηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια της ανεπίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κίνα.

Έπειτα από έντονη σεναριολογία, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί την επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο, την πρώτη του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία, και τη συνάντησή του με τον Σι. Η επίσκεψη άρχισε την Κυριακή κι ολοκληρώθηκε σήμερα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα», ανέφερε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου», πρόσθεσε.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Η Βόρεια Κορέα «είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με τις ΗΠΑ και να διεξαγάγει μια σύνοδο κορυφής των δύο χωρών», είπε ο Κιμ στον Σι, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η σύνοδος αυτή είχε ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα από κάποια βορειοκορεάτικη πηγή. Σύμφωνα με τη Σεούλ, η συνάντηση αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του Μαΐου, όμως ούτε η ακριβής ημερομηνία, ούτε το πού θα γίνει έχει ανακοινωθεί.
Ο ηγέτης της Β. Κορέας που επέβλεψε τα τελευταία χρόνια μια σειρά δοκιμών πυρηνικών όπλων και εκτοξεύσεων διηπειρωτικών πυραύλων ικανών να πλήξουν το έδαφος των ΗΠΑ, τάχθηκε παράλληλα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. «Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Κιμ Ιλ Σουνγκ και του πρώην γενικού γραμματέα Κιμ Γιονγκ Ιλ», είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναφερόμενος στους προκατόχους του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε εικόνες των Κιμ και Σι μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών τους, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Κιμ είχε συναντήσεις στο Μέγαρο του Λαού, το τεράστιο κτήριο στα όρια της πλατείας Τιενανμέν, ενώ στη διάρκεια της «ανεπίσημης» επίσκεψής του τού παρατέθηκε γεύμα. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν ο Σι και ο φιλοξενούμενός του, ακούν τους ύμνους των δύο κρατών κι επιθεωρούν στρατιωτικό άγημα.
Στην επίσκεψη αναφέρθηκαν πρώτα το βράδυ της Δευτέρας ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, που μετέδωσαν ότι ηγετικό στέλεχος της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας αφίχθη με ειδικό τρένο στο Πεκίνο, χωρίς να είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Τα κινεζικά ΜΜΕ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν την επίσκεψη, αφού κατά τα φαινόμενα περίμεναν ο Κιμ Γιονγκ Ουν να επιστρέψει στην Πιονγιάνγκ πριν αναφερθούν σ' αυτή.
«Είχα καρποφόρες συνομιλίες με (τον κινέζο πρόεδρο) Σι Τζινπίνγκ για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και μεταξύ των δύο χωρών, των καταστάσεων στο εσωτερικό των χωρών μας αντιστοίχως, τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο, και για άλλα θέματα» είπε ο Κιμ στη διάρκεια του δείπνου που του παρατέθηκε, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
REUTERS/KCNA
Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη φιλία των δύο κρατών, η οποία σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53). «Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή και τη μόνη σωστή επιλογή για τις δύο χώρες με βάση την ιστορία και την πραγματικότητα», σημείωσε.
Όπως μετέδωσε το KCNA, ο Σι Τζινπίνγκ αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κιμ Γιονγκ Ουννα επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ. Η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο Πεκίνο σηματοδοτεί την επάνοδο της κινεζικής διπλωματίας στο πρώτο πλάνο, λίγο καιρό αφού έμοιαζε να περιθωριοποιείται με την ανακοίνωση της συνόδου Κιμ-Τραμπ από τη Νότια Κορέα. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, με την επίσκεψη του Κιμ το Πεκίνο στέλνει το μήνυμα στις ΗΠΑ πως «η Κίνα είναι ξανά στο παιχνίδι».
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν είχε συναντηθεί ποτέ με τον Κινέζο πρόεδρο αφότου διαδέχθηκε στην εξουσία τον πατέρα του μετά τον θάνατό του πριν από έξι χρόνια.
Η διμερής σχέση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της όλο και πιο υποστήριξης του Πεκίνου στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στην Πιονγιάνγκ ο ΟΗΕ για να αναγκάσει τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Πριν συναντηθεί με τον Τραμπ, ο Κιμ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα τέλη του Απριλίου, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη.  naftemporiki.gr