Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα και οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα και οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Στη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία και στις αντιδράσεις κατά της Μόσχας για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ εστιάζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ρωσίας ως αντίδραση στην υπόθεση Σκριπάλ. Η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «Ένωση ασυμφωνίας» την Ε.Ε., σχολιάζοντας την επιλογή ορισμένων κρατών-μελών να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ομάδας κρατών να προβούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη συγκεκριμένη επιλογή, η SZ γράφει ότι «ο λογαριασμός είναι σχετικά απλός. Όποιος απελάσει Ρώσους διπλωμάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα απελαθούν τουλάχιστον ισάριθμοι δικοί του διπλωμάτες από τη Ρωσία». Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που διατηρεί μόλις τρεις διπλωμάτες στη Ρωσία, και σημειώνει ότι «η Αυστρία και η Ελλάδα παρακολουθούν με δυσαρέσκεια την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία».

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε δηλώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επικαλέστηκε την «παραδοσιακά καλή επικοινωνία» της χώρας με τη Μόσχα και υπενθυμίζει: «Κατά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. της Ε.Ε.) στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για την υπόθεση Σκριπάλ ήταν πέραν της Αυστρίας ιδιαίτερα η Ελλάδα αυτή που είχε προειδοποιήσει να μην υιοθετήσουν τη βρετανική απόδοση ευθυνών χωρίς αποδείξεις. Και τώρα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία απελάσεων».

Το ίδιο θέμα αναλύει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας ότι «θα ήταν έκπληξη» εάν η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για στενούς δεσμούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με τη Ρωσία και σχολιάζει: «Οι Έλληνες δεν είναι μεν Σλάβοι, αλλά πάντως είναι ορθόδοξοι χριστιανοί κι ως εκ τούτου η θρησκευτική διδασκαλία μπορεί να γίνει αντικείμενο μεθοδεύσεων για τις σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα, Αθήνα και Λευκωσία. Ο κυβερνών από τις αρχές του 2015 συνασπισμός στην Ελλάδα (…) έχει ακολουθήσει στις σχέσεις του με τη Ρωσία διφορούμενη πολιτική».

Η FAZ σημειώνει ακόμη ότι πριν καν σχηματιστεί η τότε νέα κυβέρνηση είχε οριστεί επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη «στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – πριν από όλους τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε.. (…)» και ότι «στους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα συμπεριλαμβανόταν τότε η προειδοποίηση για ελληνικό βέτο στην παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα έχουν εξελιχθεί καλά υπό τον Τσίπρα», καταλήγει η FAZ.