Έξι χρόνια μετά την επίθεση από Ταλιμπάν, η Μαλάλα γυρνά στο Πακιστάν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Έξι χρόνια μετά την επίθεση από Ταλιμπάν, η Μαλάλα γυρνά στο Πακιστάν

Στιγμιότυπο από ομιλία της Malala Yousafzai στο Ίδρυμα Gates (AP Photo/Julio Cortez)Έξι χρόνια αφότου οι πακιστανοί Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να την εκτελέσουν, η Μαλάλα Γιουσαφζάι επισκέπτεται για πρώτη φορά την πατρίδα της.
Η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε στην πατρίδα της, το Πακιστάν, για πρώτη φορά από το 2012, όταν την είχαν πυροβολήσει πακιστανοί Ταλιμπάν διότι αγωνιζόταν για τη μόρφωση των κοριτσιών.

Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός Geo TV μετέδωσε πλάνα από την άφιξη της Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, και την αποχώρησή της από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Στα 17 της, η Γιουσαφζάι έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2014 για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση.

Στα 20 της χρόνια σήμερα, επέστρεψε στην πατρίδα της για πρώτη φορά αφότου μασκοφορεμένοι ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που την μετέφερε στο σπίτι της, επιβιβάστηκαν σε αυτό και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Γιουσαφζάι δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της.

«Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

Η Γιουσαφζάι, που επέζησε από την επίθεση, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατείχαν την γενέτειρα της Γιουσαφζάι στην Κοιλάδα Σαβάτ ωσότου απωθήθηκαν από τον στρατό το 2009, ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της έφηβης. Το φονταμενταλιστικό κίνημα είχε κλείσει τα σχολεία θηλέων κι επέβαλε μια ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, όταν έλεγχε την περιοχή.

Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές για λόγους ασφαλείας, εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Γιουσαφζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στο Πακιστάν αφότου ανέρρωσε, οι γονείς της Γιουσαφζάι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία. Η νεαρή έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα και υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών κι ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι. news247.gr