Android 9: πρώτη δοκιμαστική έκδοση, νέα στοιχεία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Android 9: πρώτη δοκιμαστική έκδοση, νέα στοιχεία

H Google συνεχίζει να εξελίσσει το λειτουργικό της για φορητές συσκευές, μακριά ακόμη η κυκλοφορία του.
Όπως έχει κάνει και με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις του Android, η Google προσέφερε πριν από λίγες ώρες στους προγραμματιστές apps την πρώτη δοκιμαστική έκδοση της επόμενης, υπ' αριθμόν 9.0 και... στερούμενης ακόμη κωδικού ονόματος γλυκού (α λα Lollipop ή Oreo). Η τελική έκδοση του λειτουργικού αυτού συστήματος δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι, ίσως και αργότερα - πράγμα που σημαίνει πως πολλά μπορούν να αλλάξουν από τώρα μέχρι τότε. Μπορούμε, ωστόσο, βάσει του επίσημου άρθρου που δημοσίευσε σχετικά η Google να κάνουμε μία πρώτη αναφορά στο τί φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με αυτόν τον... μακρύ κατάλογο χαρακτηριστικών και λειτουργιών - από τον οποίο ξεχωρίζουμε τα σημαντικότερα - το Android P θα προσφέρει ανασχεδιασμένο σύστημα ειδοποιήσεων, διευρυμένη υποστήριξη σε νεότερα και ικανότερα πρότυπα φωτογραφίας και video, δυνατότητα χρήσης του Wi-Fi σε εσωτερικούς χώρους και ως GPS, αλλά και ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων καμερών από κατάλληλα σχεδιασμένα apps. Εννοείται πως "κάτω από την επιφάνεια" το Android P θα ενσωματώνει επίσης πολλές βελτιώσεις στην διαχείριση ενέργειας, στην διαχείριση της μνήμης λειτουργίας από τα apps και τα δικαιώματα χρήσης που το καθένα έχει στα υποσυστήματα του κινητού - κάμερα, μικρόφωνο κλπ. - καθώς και στην εκτέλεση ρουτινών τεχνητής νοημοσύνης που υποβοηθούνται από ειδικά chip ή νευρωνικά δίκτυα. Υπάρχει ακόμη και υποστήριξη για οθόνες με... εγκοπή (notch), αφού είναι τόσοι πια οι κατασκευαστές κινητών με Android που έσπευσαν να υιοθετήσουν την αισθητική προσέγγιση της Apple με το iPhone X στις δικές τους προτάσεις.
Την προέκδοση του Android P μπορούν αυτήν την στιγμή να εγκαταστήσουν δοκιμαστικά μόνο οι κάτοχοι των κινητών Google Pixel (1 και 2 απλών και XL), γεγονός που... μάλλον προετοιμάζει ψυχολογικά τους κατόχους όλων των τελευταίων συσκευών Nexus πως, τουλάχιστον επίσημα, δεν θα μεταβούν στο νεότερο λειτουργικό της Google. Όσο για όλα τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς εσοδείας 2017 που στηρίζονται σε Android 8 και... δεν είναι Pixel, η "πικρή ιστορία" πολύ φοβόμαστε πως δείχνει να επαναλαμβάνεται: τα πιο πολλά γνωστά μοντέλα, όπως τα Samsung Galaxy S, Sony Xperia, HTC U11 κλπ. δεν έχουν ακόμη μεταβεί καν στην διορθωτική έκδοση 8.1 του Android - με άλλα λόγια την έκδοση 9.0 μάλλον δεν θα την φιλοξενήσουν πριν από το τέλος της χρονιάς στην καλύτερη περίπτωση. Όπως πάντοτε... θα δείξει.