Αντιθέτως, χθες το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις εργασίες που πραγματοποιούν οι Τούρκοι στο Γκιουμουσλούκ στα τουρκικά παράλια απέναντι από τα Ιμια (λιγότερο από 5 ναυτικά μίλια μακριά) και στην τουρκική νησίδα Τσαβούς η οποία βρίσκεται στο μέσον της απόστασης. Στην πρώτη περίπτωση (Γκιουμουσλούκ) οι Τούρκοι χτίζουν ναυτικές υποδομές και στη δεύτερη, αυτή της νησίδας Τσαβούς, ανεγείρουν παρατηρητήριο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντάσσονται στο σχέδιο επέκτασης των συνοριακών σταθμών παρατήρησης που κατασκευάζουν οι Τούρκοι προκειμένου να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές και το λαθρεμπόριο.
Αντίθετα με το Αιγαίο, η δραστηριότητα επικεντρώνεται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Τούρκοι θα πραγματοποιήσουν μια άσκηση έρευνας και διάσωσης περί το Καστελλόριζο, η οποία πάντως δεν αξιολογείται ως κάτι ασυνήθιστο. Παράλληλα, τα τουρκικά πολεμικά παραμένουν στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αποκλείοντας πρακτικά την προσέγγιση οποιουδήποτε εμπορικού πλοίου.
Το γεωτρύπανο «Saipem 12000» παραμένει ακινητοποιημένο στην ίδια θέση, αν και στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ έπλευσε χθες η φρεγάτα του ιταλικού ναυτικού «Zeffiro».
Από τη Λευκωσία εκδόθηκαν δύο NAVTEX (Οδηγίες προς Nαυτιλλομένους), διά των οποίων έχει προαναγγελθεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή εντός του οικοπέδου 3. Εκεί, δηλαδή, όπου ήδη βρίσκονται πλοία του τουρκικού ναυτικού και έχουν αποκλείσει την περιοχή για άσκηση μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου. Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Τούρκοι θεωρούν τις συγκεκριμένες οδηγίες άκυρες.