Κρίσιμες συναντήσεις στην Αγκυρα του αμερικανού ΥΠΕΞ - Τι προσδοκά η Αθήνα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Κρίσιμες συναντήσεις στην Αγκυρα του αμερικανού ΥΠΕΞ - Τι προσδοκά η Αθήνα

Κρίσιμες συναντήσεις στην Αγκυρα του αμερικανού ΥΠΕΞ - Τι προσδοκά η ΑθήναΤην Αγκυρα θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον όπου θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ημέρες μετά την ένταση στα Ιμια που προκάλεσε η Τουρκία με τη διεμβόλινση του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού.

Στις συναντήσεις αυτές θα παρευρίσκεται και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ κάτι που δείχνει το υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν η κρίση στη Συρία και η επιθετικότητα της Αγκυρας, τα θέματα της ΑΟΖ της Κύπρου και τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά στις γεωτρήσεις καθώς και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Σημαντικό γεγονός είναι επίσης ότι το ίδιο χρονικό διάστημα θα είναι στην Αγκυρα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρυ Πάιατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα η μετάβαση του κ. Πάιατ στην Άγκυρα, το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, εντάσσεται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ και αρκετοί από τους πρέσβεις-ομολόγους για να συζητήσουν σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης μίας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, στο πλαίσιο της οποίας είναι πολύ σημαντικός ο συντονισμός των αμερικανών πρεσβευτών από το Μπακού ως το Βελιγράδι.

Ο κ. Πάιατ δεν θα συναντήσει τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. 


Τι προσδοκά η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει και μία, έστω προσεκτική, αμερικανική παρέμβαση κατά τη μετάβαση στην Αγκυρα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Της επίσκεψης Τίλερσον προηγήθηκε η επίσκεψη στην Τουρκία του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρ. ΜακΜάστερ. 

Επίσης η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που θα πραγνατοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Είναι σαφές ότι η Αγκυρα δεν θέλει να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση - ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Ηδη η Αγκυρα έχει δει τις σχέσεις της με την Ολλανδία, που μαζί με τη Γερμανία είναι από τους βασικότερους εμπορικούς εταίρους της, να βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο.