Στόλτενμπεργκ: Κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ από την ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας εντός της ΕΕ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Στόλτενμπεργκ: Κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ από την ενίσχυση στρατιωτικής συνεργασίας εντός της ΕΕ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ (Φωτογραφία: AP/ Andreas Gebert)Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ, από την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ο γ.γ. της Συμμαχίας, μιλώντας στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο διακρίσεων σε βάρος των μη ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Αν και χαιρέτισε τις προσπάθειες των Ευρωπαίων που θα μπορούσαν να αφαιρέσουν κάποια βάρη από το ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αποξένωσης των δύο πλευρών του Ατλαντικού, εάν δημιουργηθούν διπλές δομές και διακρίσεις σε βάρος των μη ευρωπαϊκών μελών της Συμμαχίας.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί από μόνη της να υπερασπιστεί την Ευρώπη κι αυτό το έχουν τονίσει επανειλημμένα και εξέχοντες Ευρωπαίοι πολιτικοί», ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραμάτισαν κατά το παρελθόν τεράστιο ρόλο στην υπεράσπιση της Ευρώπης.

Μετά το Brexit, το 80% των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται εκτός ΕΕ, συνέχισε. «Το θέμα δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και η γεωγραφία. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την στήριξη της Ευρώπης χωρίς την συνδρομή της Νορβηγίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εάν εκλείψουν οι κίνδυνοι, η Ευρώπη θα μπορούσε να συμπληρώσει το ΝΑΤΟ. «Τότε βλέπω μεγάλη προοπτική για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Μια στενότερη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πάντως απαραίτητη».

Αναφερόμενος στην υπόθεση που διατύπωσε ο επικεφαλής της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ότι το 2017 ο κόσμος έφτασε πολύ κοντά σε μια στρατιωτική σύρραξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε: «Ο κόσμος μας έχει γίνει πιο επικίνδυνος, αλλά η σύγκρουση δεν είναι αναπόφευκτη. Προκειμένου να διατηρήσουμε την ειρήνη, χρειαζόμαστε την στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με το πολιτικό θάρρος να αναζητούμε τον διάλογο, να αποκλιμακώνουμε εντάσεις και να βρίσκουμε ειρηνικές λύσεις στις διαφορές μας». iefimerida.gr