ΗΠΑ: Παραπέμπονται 13 Ρώσοι και τρεις ρωσικές οντότητες για ανάμιξη στις εκλογές - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Παραπέμπονται 13 Ρώσοι και τρεις ρωσικές οντότητες για ανάμιξη στις εκλογές

Την παραπομπή 13 Ρώσων υπηκόων και τριών ρωσικών οντοτήτων με την κατηγορία της «συνωμοσίας» και της ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές και τις πολιτικές διαδικασίες, αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενόρκων των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, τα πρόσωπα και οι οντότητες κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τρεις από τους υπόπτους κατηγορούνται για διάπραξη απάτης μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη, ενώ άλλοι πέντε για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας. Μεταξύ των οντοτήτων που παραπέμπονται είναι και η ρωσική Υπηρεσία Έρευνας του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι ρωσικές οντότητες άρχισαν να παρεμβαίνουν στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών εκλογών του 2016, από το 2014.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους.

Στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν η «στήριξη στον Τραμπ (...) και η δυσφήμιση της Χίλαρι Κλίντον». Μεταξύ άλλων, φέρονται να πλήρωσαν έναν Αμερικανό για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Κλίντον στη φυλακή. Επίσης, εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ αγόραζαν και χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις.

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 οι Ρώσοι κατηγορούμενοι διέδιδαν μειωτικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τεντ Κρουζ ενώ στήριζαν τον Μπέρνι Σάντερς και τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, άρχισαν να ενθαρρύνουν τις μειονοτικές ομάδες στις ΗΠΑ να μην ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους άρχισαν επίσης, μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και διαφημίσεων στο Facebook, να προωθούν τον ισχυρισμό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα διαπράττει εκλογική νοθεία. Μετά την εκλογή του Τραμπ οργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν, οι 13 Ρώσοι υπήκοοι και οι τρεις ρωσικές οντότητες είχαν ξεκινήσει έναν «πόλεμο πληροφοριών».

Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο κατηγορητήριο δεν διατυπώνεται κανένας ισχυρισμός ότι η ανάμιξη αυτή επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών.