Στο Μαρόκο το γεωτρύπανο «Saipem 12000» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Στο Μαρόκο το γεωτρύπανο «Saipem 12000»

30s10plotΤο γεωτρύπανο «Saipem 12000» θα αναχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ για το Μαρόκο έπειτα από δύο εβδομάδες ακινητοποίησης έξω από το οικόπεδο 3, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό. Την πληροφορία αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κύπρου». «Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτσι, τo «Saipem 12000» θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ιταλική εταιρεία δεν προτίθεται να αποχωρήσει συνολικά από την περιοχή. «Ολα εξαρτώνται από τις δύο πλευρές. Εχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος, ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από τη Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις», είπε ο κ. Ντεσκάλτσι. Το γεωτρύπανο παρέμενε αργά χθες το βράδυ στην κυπριακή ΑΟΖ και ο ακριβής χρόνος αποχώρησής του δεν έχει προσδιοριστεί.

Χθες, ιταλικές πηγές διέψευδαν, επίσης, είδηση την οποία μετέδιδαν τουρκικά ΜΜΕ περί συνάντησης εκπροσώπων του ψευδοκράτους και της εταιρείας ΕΝΙ. Υπήρχαν πληροφορίες περί ταχείας επίσκεψης του αποκαλούμενου «αντιπροέδρου» και «υπουργού Εξωτερικών» των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι στη Ρώμη για επαφές με την ΕΝΙ. Ο κ. Οζερσάι δήλωσε χθες ότι μετά τις εξελίξεις όσον αφορά το οικόπεδο 3, οι Τουρκοκύπριοι γίνονται σαφώς παράγων που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά τις αποφάσεις σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία, οι διεθνείς παράγοντες και εταιρείες στο ζήτημα του φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν στους Τουρκοκυπρίους», δήλωσε ο κ. Οζερσάι. Σε πιο έντονο ύφος ήταν οι δηλώσεις του υπ. Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στην Κύπρο «μονομερείς» έρευνες. Και επισήμανε ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει κάθε έρευνα για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ όσο δεν υπάρχει λύση του πολιτικού προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και εν συνεχεία θα ενημερώσει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί, επίσης, στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ στο περιθώριο της συνόδου θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Π. Τζεντιλόνι (τριμερής με τον κ. Αναστασιάδη), τους Αγκελα Μέρκελ, Μπ. Μπορίσοφ, Ζ.-Κ. Γιούνκερ και Φεντερίκα Μογκερίνι για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών, το μεταναστευτικό και τις συζητήσεις με ΠΓΔΜ και Αλβανία. Σημειώνεται, τέλος, ότι την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κατήγγειλε ως «πειρατική» ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.