Από τη Novartis στα εθνικά θέματα: Δύο γραμμές στην κυβέρνηση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Από τη Novartis στα εθνικά θέματα: Δύο γραμμές στην κυβέρνηση

apo-ti-novartis-sta-ethnika-themata-duo-grammes-stin-kubernisiΤην σκυτάλη της επικαιρότητας παίρνουν από σήμερα τα ανοιχτά εθνικά θέματα αφήνοντας για λίγο πίσω την πολιτική αντιπαράθεση στην υπόθεση Novartis.
Την σκυτάλη της επικαιρότητας παίρνουν από σήμερα τα ανοιχτά εθνικά θέματα αφήνοντας για λίγο πίσω την πολιτική αντιπαράθεση στην υπόθεση Novartis και επαναφέροντας στο προσκήνιο, τον Πάνο Καμμένο και τις διαφορετικές θέσεις που διατυπώνει για το Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά σε σχέση με αυτές του Μαξίμου, δημιουργώντας νέα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο εταίρων. 

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ραντεβού αν αναλογιστεί κανείς πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει δει ήδη τόσο τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και τον Ζόραν Ζάεφ.

Η προκλητικότητα των Τούρκων και η ονομασία των Σκοπίων είναι δύο ζητήματα που τα βλέπει με διαφορετική οπτική το Βερολίνο, καθώς εκείνο που επιθυμεί να επιλυθεί άμεσα είναι το Σκοπιανό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο τετ – α- τετ που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ. Η Άνγκελα Μέρκελ τον αποκάλεσε «Μακεδόνα πρωθυπουργό» προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση, αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ που απόρησε για την «αφωνία» του Μαξίμου και εκνευρισμό στους ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει να κρατάει υψηλούς τόνους για το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας μάλιστα πως «θα δώσει και την ψυχή του» για να μην χρησιμοποιηθεί στην ονομασία των Σκοπίων ο όρος Μακεδονία και την αξιωματική αντιπολίτευση να τον ρωτά αν έχει σκοπό να ρίξει την κυβέρνηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει αρκετό νερό στο κρασί του προκειμένου να κλείσει ένα σημαντικό εθνικό μέτωπο, αποφεύγοντας να σχολιάσει την στάση του κυβερνητικού εταίρου.

«Ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει την άποψή του στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και με ποια θέση προσέρχεται η Ελληνική Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να δούμε ποια θα είναι τελικά η πρόταση λύσης που θα καταλήξουν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και οι πρωθυπουργοί και από εκεί και πέρα να κάνουμε όλοι τις τοποθετήσεις μας» δήλωσε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με κύριο θέμα  την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους ευρωπαίους εταίρους για όλες τις εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξη του στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικες σχέσεις.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο. «Είμαστε προβληματισμένοι, παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά τις εξελίξεις και το ζήτημα είναι, όπου όπως γνωρίζεται υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, και κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνουν πάρα πολλές συναντήσεις, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας και του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίσης τετραμερής συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Άνγκελα Μέρκελ - Μπόικο Μπορίσοφ - Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου επί τάπητος θα βρεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και το μεταναστευτικό. thetoc.gr