ΗΠΑ: Γιατί αντιδρούν οι απόστρατοι στρατηγοί στις παρελάσεις Τραμπ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΗΠΑ: Γιατί αντιδρούν οι απόστρατοι στρατηγοί στις παρελάσεις Τραμπ

ΗΠΑ: Γιατί αντιδρούν οι απόστρατοι στρατηγοί στις παρελάσεις ΤραμπΤην πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να διοργανώνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως οραματίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλο απόστρατοι στρατηγοί της χώρας.

Όπως μετέδωσε η Washington Post, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εκπονήσουν σχέδια για τη διοργάνωση μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Ουάσιγκτον στα πρότυπα της αντίστοιχης που γίνεται στο Παρίσι την Ημέρα της Βαστίλης.

Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού εκφράζουν δημοσίως την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι οι παρελάσεις ισοδυναμούν με εκδηλώσεις ολοκληρωτικών καθεστώτων, αποσπούν την προσοχή των αξιωματικών από τα καθήκοντά τους, ενώ εκτιμούν ότι το κόστος κάθε παρέλασης ενδέχεται να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ ο απόστρατος στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ δηλώνει ότι η ιδέα της στρατιωτικής παρέλασης έρχεται μεταξύ άλλων σε αντίθεση με τις αμερικανικές δημοκρατικές παραδόσεις. «Αν κάνουμε μια παρέλαση στο κέντρο της πρωτεύουσας προφανώς και δεν θα είναι για να τιμήσουμε τους στρατιώτες. Αυτό θα είναι ένα θέαμα για τον κόσμο κι εν προκειμένω για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τον Αμερικανό πρόεδρο», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απόστρατος στρατηγός Πολ Ίτον που αναφέρει: «Ο Ντόναλτ Τραμπ έχει επανειλημμένα επιδείξει τάσεις αυταρχισμού και αυτό είναι άλλο ένα ανησυχητικό παράδειγμα, ιδιαίτερα για κάποιον που έχει κατά το παρελθόν θαυμάσει τακτικές ανθρώπων όπως ο Σαντάμ Χουσείν ή ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι σαφές, ότι δεν θα πρόκειται για ένα γεγονός που θα δίνει τα εύσημα στον στρατό, αλλά για μια επίδειξη του στρατού που θα δίνει τα εύσημα στον ίδιο».

Ο Ναύαρχος Σταυρίδης -γνωστός και ως Ζορμπάς λόγω της ελληνικής του καταγωγής- αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν πρωτοεμφανίστηκα στη Ναυτική Ακαδημία, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να

εκπαιδευτώ στις στρατιωτικές παρελάσεις. Στη διάρκεια της στρατιωτικής μου καριέρας έκανα αμέτρητες παρελάσεις και κάθε φορά όλο το στράτευμα προσευχόταν κυριολεκτικά να βρέξει για να ακυρωθεί η παρέλαση», λέει. «Τώρα όμως έχουμε έναν πρόεδρο που θέλει μια στρατιωτική παρέλαση όπως αυτή στη Γαλλία. Σέβομαι απόλυτα την γαλλική κουλτούρα και τον γαλλικό στρατό όμως η ιδέα μιας μεγάλης, φαντασμαγορικής και δαπανηρής παρέλασης, με παραπέμπει περισσότερο στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση και στο ποιος ηγέτης διαθέτει τον μεγαλύτερο πύραυλο».