Την έκδοση των οκτώ ζητεί πάλι η Αγκυρα με νέο αίτημα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Την έκδοση των οκτώ ζητεί πάλι η Αγκυρα με νέο αίτημα

24s15trkNέο αίτημα για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα, μετά τη χθεσινή συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν στην αξίωση της γείτονος για έκδοση των οκτώ, τους οποίους οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το νέο αίτημα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση των οκτώ, για τους οποίους ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί κατά της έκδοσής τους, και αναμένεται να επανεξεταστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επικαλείται στο νέο αίτημα της νεότερα στοιχεία. Είχε προηγηθεί η συνάντηση Τούρκων αξιωματούχων που βρίσκονται στη χώρα μας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δικαιοσύνης της γείτονος Μπιλάλ Ουτσάρ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δίωρη συνάντηση κατ’ αρχάς με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων οι γενικοί γραμματείς Μαρία Γιαννακάκη και Δημήτρης Παπασπύρου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν και με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Κι ενώ αρχικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης επισήμως είχε γίνει γνωστό ότι το θέμα των οκτώ δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων, εντούτοις το ζήτημα ετέθη στο πλαίσιο της θέσης της τουρκικής πλευράς, που ζητεί επιμόνως την έκδοση των οκτώ, τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους Τούρκους αξιωματούχους ο κ. Κοντονής, «η συζήτηση έγινε με όρους διαυγείς και καθαρούς» και επισήμανε στην τουρκική πλευρά «ότι θέμα έκδοσης των οκτώ δεν μπορεί να υπάρξει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου», για την οποία ο Ελληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι «είναι απόλυτα σεβαστή από όλους και από την ελληνική κυβέρνηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι για να ισχύσει η εκδοχή της δίκης των οκτώ στην Αθήνα, πρόταση που ο ίδιος είχε διατυπώσει δημόσια, πρέπει οι τουρκικές αρχές να υποβάλουν σχετική πρόταση, ενώ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ελληνικής πλευράς για το θέμα των οκτώ, τόνισε «ότι είναι εκείνη που δημόσια έχει υποστηρίξει ο πρωθυπουργός». Δηλαδή άφησε να εννοηθεί ότι η όποια εξέλιξη της υπόθεσης αποτελεί πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία είχε τη δυνατότητα να υποβάλει ή νέο αίτημα έκδοσης με νεότερα στοιχεία ή αίτημα για δίκη τους στην Ελλάδα.

Πάντως, η υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί έντονα την τουρκική πλευρά και τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε ήδη πρόσκληση να μεταβεί στην Αγκυρα στο άμεσο μέλλον.