Αιθαλομίχλη «σκέπασε» την Αθήνα - Δυσφορία στην ατμόσφαιρα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Αιθαλομίχλη «σκέπασε» την Αθήνα - Δυσφορία στην ατμόσφαιρα

Αιθαλομίχλη πάνω από την Αθήνα τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων - Φωτογραφία από meteo.grΗ αίσθηση του καπνού από τα τζάκια που έκαιγαν χθες το βράδυ, σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες έκαναν την ατμόσφαιρα πολύ δύσκολη, ειδικά για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και ευπαθείς ομάδες - Ανάλογη αναμένεται η κατάσταση και απόψε
Έντονη ήταν χθες το βράδυ η δυσφορία που ένιωθαν όσοι Αθηναίοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους από την αιθαλομίχλη που σκέπασε την πρωτεύουσα, από το απόγευμα και μετά.


Ο καπνός από τα τζάκια που έκαιγαν στο φουλ σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δημιούργησε το «νέφος» πάνω από την Αθήνα που είχαμε καιρό να δούμε. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και η δυσφορία έντονη. 

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του meteo.gr, η κατάσταση ήταν ανάλογη σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται και απόψε, οπότε συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή.  
Αν και οι μετρήσεις για την χθεσινοβραδινή ρύπανση δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο ypeka.gr, οι ειδικοί εκτιμούν πως επρόκειτο για μια από τις «χειρότερες» βραδιές. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η Αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία. Στην αγγλική γλώσσα ο όρος είναι SMOG (σύνθετη λέξη που προέρχεται από SMOke και foG).

»Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης.
 
»Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.
 
»Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων».