«Συμμαχία εμπιστοσύνης» με τη Γερμανία οραματίζεται ο Μακρόν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

«Συμμαχία εμπιστοσύνης» με τη Γερμανία οραματίζεται ο Μακρόν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΕνώπιον της πρώτης του συνόδου κορυφής της ΕΕ ο Εμμανουέλ Μακρόν απήθυνε έκκληση στο Βερολίνο για την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε στο πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε μεταξύ του Φρανσουά Μιτεράν και του Χέλμουτ Κολ», είπε ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Αποφεύγοντας να τις κατονομάσει, ο Γάλλος πρόεδρος άσκησε κριτική σε Πολωνία και Ουγγαρία λέγοντας: «Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την ΕΕ, η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας.»

Ευθύνη και αλληλεγγύη για την ευρωζώνη

Ο Μακρόν απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύει ακόμα πως η ευρωζώνη οδηγείται στην αυτοκαταστροφή, χωρίς μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην SZ ως υπουργός Οικονομίας. Δήλωσε ότι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και έκανε λόγο για εμβάθυνση της Ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση: «Αν δεν το πράξουμε, εξασθενούμε την Ευρωζώνη. Θα πρέπει να δομήσουμε ένα πυλώνα ευθύνης και ένα πυλώνα αλληλεγγύης. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ατζέντα της συνόδου της ΕΕ

Στη διήμερη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τα βασικά θέματα στην ατζέντα θα είναι η ασφάλεια και η άμυνα. Μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες οι ηγέτες θέλουν να ενισχύσουν τον αγώνα κατά της εξτρεμιστικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο.

Ενώ Μακρόν και Μέρκελ θα παρουσιάσουν μια κοινή προσέγγιση στο Ουκρανικό.

Στις Βρυξέλλες θα πάει λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά στην πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Ωστόσο, οι «27» ομόλογοί της για ακόμα μία φορά δεν σκοπεύουν να μπουν σε διάλογο μαζί της, παραπέμποντας την όποια επί της ουσίας συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί. Ως εκ τούτου, μόλις ολοκληρώσει η Μέι την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.
Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της μεταφοράς σε άλλες χώρες των ευρωπαϊκών οργανισμών που έχουν έδρα την Βρετανία και να ληφθούν αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής των χωρών αυτών. iefimerida.gr