Κωνσταντινούπολη: Συλλήψεις μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Κωνσταντινούπολη: Συλλήψεις μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση

Κωνσταντινούπολη: Συλλήψεις μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση Στο αίμα «βάφτηκε» για τέταρτη φορά φέτος η Κωνσταντινούπολη, με τον απολογισμό της τελευταίας επίθεσης να αγγίζει ήδη τους 11 νεκρούς και 36 τραυματίες. «Σα να έγινε ένας σεισμός» περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, εμφανώς σοκαρισμένος από τις σκηνές που διαδραματίστηκαν μπροστά του.
Η τουρκική αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στην σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, που εικάζεται ότι συμμετείχαν στην τοποθέτηση βόμβας στο Βεζνέτσιλερ –ένα πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί εκ των προτέρων και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν όταν πέρασε από το σημείο λεωφορείο της Αστυνομίας.
Αμέσως μετά την επίθεση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδειξε» ως υπεύθυνους τους μαχητές του PKK.
Ο τρόπος που έγινε αυτή η επίθεση, που απ' ό,τι φαίνεται δεν είχε στόχο τους τουρίστες, ανταποκρίνεται σ' αυτόν του PKK, των κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk ο Μετέ Γιαράρ, ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Χασεκί όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες και μίλησε με ορισμένους από αυτούς.
«Δεν είναι κάτι νέο το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση (όπως αποκαλεί επισήμως η τουρκική κυβέρνηση το PKK) επεκτείνει τις επιθέσεις της στις πόλεις», δήλωσε εξερχόμενος του νοσοκομείου, προσθέτοντας πως η μάχη εναντίον των «τρομοκρατών» θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους» και πως η επίθεση ήταν «ασυγχώρητη».
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με ορισμένους από τους τραυματίες της επίθεσης 
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με ορισμένους από τους τραυματίες της επίθεσης
Συλλυπητήρια από Ολάντ, Μέρκελ, Στόλτενμπεργκ
Την τελευταία αυτή επίθεση καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 
«Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιθέσεις». «Στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας» δήλωσε η κ. Μέρκελ. 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι «το ΝΑΤΟ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Τουρκία εναντίον της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας».
Υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων 
Κωνσταντινούπολη: Συλλήψεις μετά την τελευταία πολύνεκρη επίθεση
Η Τουρκία ζει εδώ και αρκετούς μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Τους τελευταίους μήνες, η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, που συνδέονται τόσο με το PKK αλλά και το Ισλαμικό Κράτος. Εκτός από τις δραματικές ανθρώπινες απώλειες, τα χτυπήματα αυτά έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον τουρισμό ενώ «τριγμοί» γίνονται αισθητοί και στην αγορά. 
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία κατέγραψε πτώση 28% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 17 ετών.
«Οι επιχειρήσεις (του κλάδου) δεν βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε καλή κατάσταση. Τώρα αναμένουμε να υπάρξουν σύντομα ακυρώσεις κρατήσεων και πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί» δήλωσε ο Κερέμ Τατάρογλου, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Zurich, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σημείο της επίθεσης. ethnos.gr