Παγκόσμιο ντόμινο για τα Panama Papers - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Παγκόσμιο ντόμινο για τα Panama Papers


Αλυσιδωτές αντιδράσεις και θύελλα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους πλούσιους «κατοίκους» του φορολογικού παραδείσου του Παναμά. Οι αρχές εξετάζουν εάν τα χρήματα των λογαριασμών των συγκεκριμένων offshore είναι αποτέλεσμα ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος ή φοροδιαφυγής. 

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον ο οποίος βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο για τις αποκαλύψεις των επενδύσεων της οικογένειας του σε εταιρείες offhore, έγινε τελικά χθες η πρώτη μεγάλη πολιτική παραίτηση εξαιτίας των «Εγγράφων του Παναμά».

Υπό το βάρος της κατακραυγής ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος αρνείται ότι έχει παρανομήσει ή φοροδιαφύγει, αποφάσισε να παραιτηθεί. Νωρίτερα επιχείρησε να παραμείνει στο πόστο του. Ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αλλά ο πρόεδρος της Ισλανδίας αρνήθηκε.

Το όνομα του Γκουνλάουγκσον βρίσκεται στα «Έγγραφα του Παναμά» αναφορικά με την offshore εταιρεία Wintris Inc την οποία αγόρασαν το 2007 μαζί με την σύζυγο του, Άννα Σιγκουρλάγκ Πάλσντοτιρ. 

Η εταιρεία φέρεται να είναι εταιρεία-βιτρίνα με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους και να είχε στην κατοχή της ομόλογα αξίας 4 εκατ. δολαρίων από τις τρεις μεγάλες ισλανδικές τράπεζες, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008. Τότε η κυβέρνηση του Γκουνλάουγκσον ήταν υπεύθυνη για όλη τη διαδικασία της πτώχευσης, η οποία ακολουθήθηκε και τις διαπραγματεύσεις με τους ξένους πιστωτές.

Ο Γκουνλάουγκσον δεν δήλωσε την συμμετοχή του στην εταιρεία ούτε το 2009, όταν εξελέγη στο ισλανδικό κοινοβούλιο ούτε όταν έγινε πρωθυπουργός το 2013. Τώρα κατηγορείται από την κοινή γνώμη της χώρας του- εκτός από φοροδιαφυγή- και για υποκρισία, καθώς εξελέγη στην πρωθυπουργία με σύνθημα κατά των offshore εταιριών και με το επιχείρημα ότι πρέπει να παραμείνουν τα ισλανδικά χρήματα στις τράπεζες προκειμένου η χώρα να ανακάμψει από την κρίση. 



Πιέσεις και στον Κάμερον

Την ίδια στιγμή σφοδρές πιέσεις δέχεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαιτίας της εμπλοκής του πατέρα του στα «Έγγραφα του Παναμά». Ο Ιαν Κάμερον, ο οποίος απεβίωσε το 2010 ήταν ιδρυτής και μεγάλο στέλεχος του επενδυτικού Fund με την ονομασία Blairmore Holdings Inc. με έδρα τον Παναμά. 

Η αξία της εταιρείας, που δημιουργήθηκε το 1982 αποτιμήθηκε σε σχεδόν 20 εκατ. δολάρια και δεν είχε την υποχρέωση να πληρώσει φόρους στο βρετανικό δημόσιο. Μάλιστα η εταιρεία χρησιμοποιούσε ένα από τα πιο μυστικοπαθή «εργαλεία» των offshore εταιρειών τις ανώνυμες μετοχές. Αν και η πρακτική είναι νόμιμη εντούτοις εμπλέκεται συχνά σε υποθέσεις φοροδιαφυγής καθώς οι μετοχές ανήκουν σε όποιον κατέχει το ονομαστικό έγγραφο της μετοχής. 



Ο Ντέιβιντ Κάμερον καλείται από την βρετανική αντιπολίτευση να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του και να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές φοροαποφυγής. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντά ότι ο ίδιος και η οικογένεια του δεν έχουν μετοχές και οικονομικό όφελος από την εταιρεία. «Αναφορικά με τις δικές μου οικονομικές υποθέσεις δεν έχω στην κατοχή μου μετοχές. Έχω τον μισθό του πρωθυπουργού και κάποιες αποταμιεύσεις από τις οποίες εισπράττω κάποιους τόκους. Έχω ένα σπίτι το οποίο νοικιάζουμε όσο μένουμε στην Ντάουνινγκ Στριτ και αυτά είναι όσα έχω στην κατοχή μου», απάντησε ο Κάμερον, ο οποίος υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός υπήρξε αμείλικτος με τη φοροδιαφυγή.
Τι είναι τα «Έγγραφα του Παναμά»

Η τεράστια διαρροή εγγράφων από την νομική εταιρεία Mossack Fonseca του Παναμά αποκαλύπτει τους τρόπους που οι κροίσοι του πλανήτη κρύβουν τα περιουσιακά στοιχεία τους με ένας δαιδαλώδες πλέγμα offshore εταιρειών.

Τα έγγραφα της Mossack Fonseca, η οποία είναι μία από τις πιο εχέμυθες εταιρείες του Παναμά, δείχνουν ότι οι πελάτες της χρησιμοποιούσαν νόμιμες οικονομικές πρακτικές και τις υπηρεσίες της προκειμένου να ξεπλένουν «μαύρο» χρήμα, να αποφεύγουν οικονομικές κυρώσεις και φόρους.

Στην υπόθεση εμπλέκονται τα ονόματα 12 εν ενεργεία ή πρώην αρχηγών κρατών, ανάμεσα τους και δικτάτορες που κατηγορούνται ότι καταλήστευσαν τις πατρίδες τους. Περισσότεροι από 60 συγγενείς και συνεργάτες αρχηγών και άλλων πολιτικών από διάφορες χώρες βρίσκονται μέσα στις αποκαλύψεις. real.gr