Συντονισμένα χτυπήματα τζιχαντιστών στην Τζακάρτα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Συντονισμένα χτυπήματα τζιχαντιστών στην Τζακάρτα

Η απόπειρα του Ισλαμικού Κράτους να δείξει ότι τα πλοκάμια του εκτείνονται ώς την Ινδονησία ήταν λιγότερο αιματηρή από όσο ενδεχομένως σκόπευαν οι τζιχαντιστές, καθώς από τις πολλαπλές εκρήξεις και τους πυροβολισμούς χθες στην Τζακάρτα έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε τρομοκράτες.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε χθες το πρωί έξω από υποκατάστημα της αμερικανικής αλυσίδας Starbucks. Εν συνεχεία, ένοπλοι πήραν δύο ομήρους, έναν Αλγερινό και έναν Καναδό. Ο Αλγερινός επέζησε με βαριά τραύματα, ενώ ο Καναδός έπεσε νεκρός. Λίγο μετά, δύο άνδρες με μοτοσικλέτα ανατινάχθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερις αστυνομικοί, ενώ ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς. Οταν το ανθρωποκυνηγητό έληξε, η αστυνομία ανακάλυψε έναν ισχυρότατο μηχανισμό που δεν είχε εκραγεί, καθώς και πέντε μικρότερους σε κτίριο κοντά στην καφετέρια. Η περιοχή των επιθέσεων στεγάζει πρεσβείες, πολυτελή ξενοδοχεία, τα γραφεία του ΟΗΕ καθώς και το ιστορικότερο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

«Θεωρούμε ότι το σχέδιο ήταν να εξαπολύσουν μια πρώτη επίθεση και μετά να πυροδοτήσουν τη μεγάλη βόμβα, όταν θα είχε μαζευτεί κόσμος», είπε ο εκπρόσωπος της ινδονησιακής αστυνομίας. «Δόξα τω Θεώ δεν συνέβη». Ο εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η ταυτότητα όλων των επιτιθέμενων έχει προσδιοριστεί και ότι «είχαν σχέσεις με το ISIS». «Μια ομάδα στρατιωτών του χαλιφάτου στην Ινδονησία στόχευσε συγκέντρωση της συμμαχίας σταυροφόρων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στην Τζακάρτα» ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης, στην οποία οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι οι νεκροί ήταν 15.
Το Ισλαμικό Κράτος στην Ινδονησία είναι η νέα ενσάρκωση της Τζεμάα Ισλαμίγια, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που είχε πραγματοποιήσει την πολύνεκρη επίθεση σε νυχτερινό κέντρο στο Μπαλί, το 2002, από την οποία είχαν σκοτωθεί 202 άνθρωποι, καθώς και τις επιθέσεις σε ξενοδοχεία της Τζακάρτας το 2009, από την οποία είχαν σκοτωθεί εννέα άνθρωποι. Και στις δύο επιθέσεις, η πλειονότητα των θυμάτων ήταν ξένοι. Εκτοτε, η οργάνωση ακολούθησε φθίνουσα πορεία, με σποραδικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι πολλά μέλη της έχουν στραφεί από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Κράτος.

Εγκέφαλος της χθεσινής επίθεσης θεωρείται ο Ινδονήσιος Μπαχρούμ Ναΐμ, που ζει στη Συρία. Τον τελευταίο καιρό, ο Ναΐμ παρότρυνε τους υποστηρικτές του να μελετήσουν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. «Τη§ στιγμή που η αστυνομία και ο στρατός έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση του υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενου Σαντόζο στα υψώματα της κεντρικής Κελέβης, το ISIS έχει κατορθώσει να οικοδομήσει δίκτυο υποστηρικτών στις συνοικίες της Τζακάρτας», σημείωσε η ειδική στις τρομοκρατικές οργανώσεις της νοτιοανατολικής Ασίας, Σίντεϊ Τζόουνς.

Οι τζιχαντιστές ήθελαν να δείξουν ότι μπορούν να επαναλάβουν στην Τζακάρτα αυτό που συνέβη στο Παρίσι, αλλά η προετοιμασία τους και η στρατιωτική τους εκπαίδευση ήταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόχειρη ή ανύπαρκτη. Οι φιλοδοξίες όμως του Ναΐμ να γίνει ο «αρχηγός» του Ισλαμικού Κράτους στη νοτιοανατολική Ασία είναι απόλυτα υπαρκτές, όπως είπαν πηγές της ινδονησιακής αστυνομίας. Ανησυχίες προξενεί τόσο η ανάπτυξη της εγχώριας τρομοκρατίας όσο και η απειλή της επιστροφής μαχητών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιράκ και της Συρίας. Προκειμένου να έλξει συμπατριώτες του στο «χαλιφάτο», ο Ναΐμ υποστηρίζει ότι η ζωή εκεί είναι ωραία και πιο πολυτελής από ό,τι στην Ινδονησία.

«Αυτή η ενέργεια σκοπεύει σαφώς στο να διαταράξει τη δημόσια τάξη και να σκορπίσει τον φόβο», δήλωσε ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Βιντόντο, ευρέως γνωστός ως Τζοκόβι. «Το κράτος, το έθνος και ο λαός δεν πρέπει να πτοούνται από τέτοιες ενέργειες».