Αποκλειστικά πλάνα απο το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia : Δύο εγκλωβισμένοι - Δέκα οι αγνοούμενοι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Αποκλειστικά πλάνα απο το φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia : Δύο εγκλωβισμένοι - Δέκα οι αγνοούμενοι

Δέκα συνολικά οι αγνοούμενοι - Οι δύο εγκλωβισμένοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τον ύπαρχο για να τους δώσει οδηγίες να βγουν στο κατάστρωμα και να τους προσεγγίσει εκεί Σούπερ Πούμα - Γίνονται ακόμα εκρήξεις στο Euroferry Olympia.
Δείτε αποκλειστικό βίντεο απο το φλεγόμενο πλοίο:


Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για 10 αγνοούμενους από τη φωτιά που ξέσπασε στο  επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia σήμερα τα ξημερώματα, ενώ έπλεε κοντά στην Κέρκυρα.
Οπως έγινε μάλιστα γνωστό πριν λίγο, δύο άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στο φλεγόμενο πλοίο και είναι σε επικοινωνία με τον Ύπαρχο για να τους προσεγγίσει Σούπερ Πούμα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση κατάσβεσης με δύο πυροσβεστικά σκάφη να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες στο φλεγόμενο πλοίο. Γίνεται προσπάθεια, μέσω επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους, να φτάσουν τα δύο άτομα στο κατάστρωμα και από εκεί να τους παραλάβει ελικόπτερο.

Ο αριθμός των 10 αγνοουμένων προκύπτει από την πρώτη πρόχειρη καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε πάνω στις σωστικές λέμβους. Συνολικά 290 άτομα, (239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα) βρίσκονταν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό του ομίλου Grimaldi που αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα με προορισμό το Μπρίντεζι. Μεταξύ τους 21 Έλληνες (14 επιβάτες και 7 άτομα πλήρωμα)  και οι υπόλοιποι αλλοδαποί. Σε επικοινωνία του protothema με τον όμιλο Grimaldi, εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι νωρίς να κάνουμε κάποια δήλωση. Προσπαθούμε να διασταυρώσουμε πληροφορίες και να συγκρίνουμε πόσοι δηλώθηκαν στο passenger list με όσους διεσώθησαν. Διασωθέντες έχει περισυλλέξει και το ιταλικό σκάφος, περιμένουμε την καταμέτρηση και ταυτοποίηση στο λιμεναρχείο της Κέρκυρας».

Οι διασωθέντες από το πλοίο που τυλίχθηκε στις φλόγες περισυνελέχθησαν από τρία πλωτά (σε ένα πλωτό πάνω από 200 άτομα) και φτάνουν τμηματικα στην Κέρκυρα. Εκεί το Λιμενικό έχει καθορίσει 4 σημεία καταμέτρησης όπου θα γίνει και ταυτοπροσωπία, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τους αγνοούμενους. Οι έρευνες στην θάλασσα συνεχίζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα επιβάτες που μίλησαν σε τηλεοπτικά μέσα εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να μη γλίτωσαν όλοι επιβάτες, αφού είναι πιθανόν να υπήρχαν κάποιοι οδηγοί που να κοιμόντουσαν στα φορτηγά τους στα γκαράζ.  

Ο βουλευτής Στέφανος Γκίκας ανέφερε στο protothema.gr σχετικά με τους αγνοούμενους: «Υπάρχουν κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για αγνοούμενους ωστόσο ο Ιταλός καπετάνιος του πλοίου ισχυρίζεται ότι έχουν όλοι επιβιβαστεί. Μόλις ξεκίνησε η διαδικασία καταμέτρησης για τους 239 επιβάτες συν 51 άτομα πλήρωμα. Αρκετούς έχει μαζέψει το πλοίο της ιταλικής Ακτοφυλακής που τυχαία βρισκόταν στην περιοχή». «Η κατάσταση στο πλοίο είναι δύσκολη γιατί γίνονται ακόμα εκρήξεις και δεν μπορεί να πλησιάσει άλλο πλοίο, περιέγραψε στην ΕΡΤ ο κ. Γκίκας, που έχει εμπειρία στο Πολεμικό Ναυτικό. «Σημασία έχει η περίθαλψη των ναυαγών καθώς αποβιβάστηκαν ήδη από την φρεγάτα «Υδρα», με τον κυβερνήτη να διαβεβαιώνει ότι δεν έμειναν πίσω άνθρωποι. Μπορεί κάποιος να πήγε να πάρει κάτι από το αυτοκίνητο και να εγκλωβίστηκε, εύχομαι να μην συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε ο κ. Γκίκας.

Ο υπολιμενάρχης Κέρκυρας Κώστας Μπερετούλης δήλωσε στο protothema.gr: «Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ταυτοποιήσουμε όλους τους επιβάτες. Σε δύο ώρες από τώρα θα ξέρουμε αν υπάρχουν αγνοούμενοι». Στο λιμάνι της Κέρκυρας βρίσκεται και ο πρόξενος της Ιταλίας, αλλά λόγω διαφορετικών εθνικοτήτων των επιβαινόντων έχει ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Έκτακτης Ανάγκης του ΥΠΕΞ.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμβάλει με ελικόπτερο Sikorsky S70 και το Πολεμικό Ναυτικό, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες:

ploio-kapnoi-arthro
elliniki-omada-diasosis__2_
Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά - Μαρτυρίες επιβατών

Η φωτιά ξέσπασε λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του πλοίου από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, στα ανοιχτά της Ερεικούσας.

Στις 4.30 τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στο πλοίο και αμέσως άρχισε η διαδικασία εκκένωσης. Οι επιβάτες του Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi  εγκατελειψαν το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και περισύλλεχθηκαν από παραπλέοντα σκάφη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν τρεις τραυματίες. Ευτυχώς ο καιρός ήταν πολύ καλός κι έτσι η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε ομαλά. 

Το Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Μπρίντιζι και έπλεε βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του protothema.gr, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ, πιθανόν από φορτηγό-ψυγείο. «Οι φλόγες άρχισαν να βγαίνουν στα εξωτερικά καταστρωματα αφού εμείς είχαμε απομακρυνθεί από το πλοίο. Τότε ήταν που ακούγαμε εκρήξεις λογικά από τα λάστιχα των φορτηγών», δήλωσε στο protothema.gr, ένας επιβάτης οδηγός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλήρωμα ήταν οργανωμένο και εκπαιδευμένο αυτό. «Αν δεν ήταν άμεση η αντίδραση του πληρώματος δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί ίσως η φωτιά να μας είχε προλάβει», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Επιβάτης μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ».  Το ίδιο άτομο εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να υπάρχουν οδηγοί φορτηγών που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.
Με πληροφορίες απο Πρώτο Θέμα.