Ένταση στην ΕΡΤ με τη Λίλα Καφαντάρη – «Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι» (video) - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Ένταση στην ΕΡΤ με τη Λίλα Καφαντάρη – «Ξέχασα ότι είμαι σε κυβερνητικό κανάλι» (video)

 Ένταση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Κάτι τρέχει με τη Μάριον» ανάμεσα στη Μάριον Μιχελιδάκη και την ηθοποιό, Λίλα Καφαντάρη, από τη Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών στο ΣΕΗ, με αφορμή το μείζον ζήτημα των ημερών και το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση που απασχολεί τον χώρο.

Η γνωστή ηθοποιός εξήγησε πως το Σωματείο δεν είναι δικαστήριο, ούτε μπορεί να τιμωρεί τους συναδέλφους. Μπορεί όμως να αναπτύξει συλλογική συνείδηση και αλληλεγγύη, ώστε όταν παρουσιάζονται τέτοια περιστατικά σε έναν χώρο, όπου ασκείται βία από θέση εξουσίας (από τον σκηνοθέτη ή τον παραγωγό) να υπάρχει συλλογική αντίδραση από όλους και όχι μόνο από το άτομο που υφίσταται την παρενόχληση.

Εν συνεχεία τόνισε πως για τα ποινικά αδικήματα υπάρχει η δικαστική οδός. «Το Σωματείο ασφαλώς θα στηρίξει τους συναδέλφους που πρέπει να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τα δικαστήρια», είπε και τόνισε μάλιστα με ένα παράδειγμα πόσο λεπτή είναι η θέση του για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, αν πάρει πειθαρχικά μέτρα και διαγράψει κάποιον συνάδελφο, που ενδέχεται να αθωωθεί αργότερα στο δικαστήριο.

Σχολίασε πως τέτοια περιστατικά υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους -πχ στον Επισιτισμό-Τουρισμό, όπου η παρενόχληση φτάνει το 85%- και θέλησε να βάλει τη συζήτηση σε μια ευρύτερη βάση, σημειώνοντας πως η βία, η ακραία κακή συμπεριφορά έχει κατά κανόνα να κάνει με θέσεις εξουσίας προς τον εξουσιαζόμενο που φοβάται για τη δουλειά του και δεν έχει εργασιακά δικαιώματα.

Όταν δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, κατοχυρωμένα δικαιώματα, όταν υπάρχει ανεργία, ανασφάλεια και ανθρωποφαγικός ανταγωνισμός, δεν είναι φυσικό να καταλήγουμε σε τέτοιου είδους φαινόμενα;

Όταν όμως επιχείρησε ν’ ασκήσει πολιτική κριτική η παρουσιάστριας δεν την άφησε να ολοκληρώσει. Η φράση «όλα είναι πολιτικές αποφάσεις», φαίνεται πως αποτέλεσε το «καμπανάκι» του κοψίματος, αφού ο λόγος της κ. Καφαντάρη διεκόπη άγαρμπα, με την Μάριον Μιχελιδάκη να υποστηρίζει πως «αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο» και να υπενθυμίζει στη Λίλα Καφαντάρη ότι έχει κληθεί να μιλήσει ως μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ-, εννοώντας προφανώς πως ένα συνδικαλιστικό στέλεχος δεν μπορεί να βλέπει πολιτικά τα ζητήματα και πρέπει να ακυρώνει τη συνολική οπτική του προς αυτά. 

«Για λίγο το ξέχασα πως είναι κυβερνητικό κανάλι και πρέπει να μιλάω βάσει καθοδήγησης», δήλωσε ειρωνικά η ηθοποιός, για να λάβει την εξοργισμένη απάντηση της Μάριον Μιχελιδάκη ότι η τηλεόραση είναι δημόσια και όχι κυβερνητική και ότι εάν θέλει να κάνει πολιτικά σχόλια για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Δεοντολογίας θα πρέπει να υπάρχει αντίλογος.