Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεσματικό κατά 82% με τη 2η δόση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός-Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της AstraZeneca αποτελεσματικό κατά 82% με τη 2η δόση

 

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό έδωσε έμφαση στα εμβόλια και τις μεταλλάξεις που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες.

Όπως τόνισε «σύντομα αναμένεται η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων. Ο ιός προσαρμόστηκε, για να επιβιώσει».

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο ως ασφαλές και ανοσογόνο για χορήγηση σε άτομα από 18 ετών και άνω.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς το δείγμα από τις κλινικές μελέτες ήταν μικρό. Υπάρχει όμως  προοπτική να γίνει μεγάλο, τόσο από τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες από την Αγγλία, όσο και από την χορήγησή του στην Αμερική.

Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος «αθώος» ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός να μεταδίδεται στο περιβάλλον.


Με τη χορήγηση, μάλιστα, της 2ης δόσης μετά από 12 βδομάδες η αποτελεσματικότητά του φτάνει στο 82%. Στα θετικά, επίσης, είναι ότι είναι εύκολο στη συντήρησή του, καθώς φυλάσσεται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου «δεν είναι αναποτελσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του.»

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι προστασία δεν είναι μόνο αντισώματα, αλλά υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία.

Τέλος, αναφέρθηκε στο περιστατικό της έξαρσης κρουσμάτων σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου σημειώθηκε διασπορά του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως είπε είχε δοθεί προτεραιότητα υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί για την προστασία των  ιδίων και των ασθενών.

«Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας παρουσιάστηκε διασπορά σε προσωπικό ανεμβολίαστο.» Το ποσοστό των εμβολιασμένων ήταν εξαιρετικά χαμηλό είτε από αμέλεια, είτε από δυσπιστία, είτε ακόμη και από κόπωση και αμέλησαν να εμβολιαστούν, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου.  Πηγή: skai.gr