''Βούλιαξε'' η Κέρκυρα - Η ''Πρώτη Ανάσταση'' και οι ''μπότηδες'' (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

''Βούλιαξε'' η Κέρκυρα - Η ''Πρώτη Ανάσταση'' και οι ''μπότηδες'' (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Αγαπημένος προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες, μιας και οι Κερκυραίοι, πιστοί στις παραδόσεις, αναβιώνουν ευλαβικά κάθε χρόνο τα πασχαλινά τους έθιμα, που αποτελούν πρόσμιξη ενετικών και ορθοδόξων παραδόσεων.
Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, τα έθιμα κορυφώνονται με την λεγόμενη πρώτη Ανάσταση στις 11 το πρωί.  Μετά το τέλος της Ακολουθίας στη Μητρόπολη, χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και, από τα στολισμένα παράθυρα των σπιτιών, πέφτουν οι λεγόμενοι "μπότηδες" (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτοι νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο, ενώ πάνω τους δένουν κόκκινες κορδέλες-το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Το έθιμο αυτό, που συνδέεται με το ευαγγελικό χορείο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως», είναι επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια.
Οι Κερκυραίοι υιοθέτησαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες).
Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι τρεις μεγάλες Φιλαρμονικές της Κέρκυρας ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς «Μη φοβάστε Γραικοί».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του Symvolinews.gr
Κείμενο Seleo.gr