Το στοίχημα Τσίπρα για το 2020 και ο περίπατος που μπορεί να γίνει εφιάλτης για τον Κυριάκο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Το στοίχημα Τσίπρα για το 2020 και ο περίπατος που μπορεί να γίνει εφιάλτης για τον Κυριάκο

Το στοίχημα Τσίπρα για το 2020 και ο περίπατος που μπορεί να γίνει εφιάλτης για τον Κυριάκο | in.grΘα έχουμε μια επανάληψη του 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε επειδή δεν υπήρξε συναίνεση στην εκλογή Προέδρου. Άραγε η Νέα Δημοκρατία πώς θα αντιδράσει σε μια πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Πρ. Παυλόπουλου;
Ενδεχομένως να μην το περίμενε ούτε ο ίδιος, όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων δύο ετών. Αν ήταν κάποιος που βγήκε νικητής από το μπρα ντε φερ Τσίπρα – Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αυτός ήταν ο… κύριος Παυλόπουλος. Κι αυτό γιατί και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τον προτείνουν ξανά υποψήφιο για την Προεδρία στις αρχές του 2020. Ο Αλέξης Τσίπρας πιο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Παυλόπουλου καθώς τον χαρακτήρισε εξαίρετο πρόεδρο.

«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε για εκλογή Προέδρου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει αν θα στηρίξει μια νέα υποψηφιότητά του αλλά είπε ότι έχει μια πολύ καλή θεσμική σχέση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία εκλογής του κ. Παυλόπουλου, επομένως δεν στήριξε την εκλογή του.

Όλα αυτά θα πρέπει να απασχολούν ιδιαίτερα όχι μόνο τα κόμματα αλλά και τους πολίτες καθώς οι αρχές του 2020 και η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας είναι το κομβικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι αλλά τουλάχιστον μπορεί να το κάνει ντέρμπι. Ακόμη και οι φιλικές σ’ αυτόν δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα, επομένως θεωρούν ότι το νήμα θα το κόψει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που σχεδιάζουν στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είναι να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο την αυτοδυναμία της ΝΔ και παράλληλα, να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 25% αλλά με το σενάριο να κάνει λόγο και για υπέρβαση του 30%. Όλες οι κινήσεις από εδώ και στο εξής γίνονται για να κόψουν τη φόρα της ΝΔ και ταυτόχρονα να συσπειρώσουν το απογοητευμένο κοινό της αριστεράς αλλά και να αλιεύσουν ψήφους και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Το σχέδιο
Οι στοχευμένες παροχές, κυρίως στα μεσαία στρώματα του πληθυσμού, οι ελεεινοί τσαμπουκάδες του Πάνου Καμμένου, οι απαράδεκτες εκφράσεις που ακούστηκαν από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ για τον Κ. Μητσοτάκη (περίπου φασίστα τον χαρακτήρισε), η άθλια συμπεριφορά του Π. Πολάκη, κι όχι μόνο μια φορά, το κλίμα ενός γενικευμένου εμφυλίου και παράλληλα, οι απειλές για άνοιγμα δικαστικών υποθέσεων δείχνουν ένα και μόνο πράγμα. Μετά από 3,5 χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι χάνει και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Πάση θυσία να ανακοπεί η αυτοδυναμία Μητσοτάκη και να πάρει το κόμμα ένα ποσοστό που θα μπορεί να τον κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων μετά τις κάλπες.

Αν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυλήσουν δραματικά, τότε θα υπάρξουν και ραγδαίες εξελίξεις, ανάλογα με την πολιτική κατάσταση τότε.

Αν ο Τσίπρας καταφέρει να σπάσει το σενάριο της αυτοδυναμίας και να παραμείνει ένα ισχυρό κόμμα με ένα γενναίο ποσοστό τότε θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Όμως, όλα τα σενάρια δείχνουν ότι μια ενδεχόμενη νίκη Μητσοτάκη στις επικείμενες εθνικές εκλογές, δεν θα έλθει με περίπατο. Το αποδεικνύει η κυβέρνηση κάθε μέρα. Θα «πουλήσει» ακριβά το τομάρι της, κάτι που φαίνεται από το γενναίο πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Τσίπρας σε συνδυασμό με τη στρατηγική της έντασης και της σύγκρουσης με το «παλαιό πολιτικό σύστημα», όπως θα υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η ΝΔ κάνει περίπατο με 10 και πλέον μονάδες κάνουν ζημιά στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς αποπροσανατολίζουν τους πάντες.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη επιβίωσης και είναι σίγουρο ότι θα κλείσει την ψαλίδα και θα επιχειρήσει να φτάσει στις κάλπες επί ίσοις όροις.

Αλλά ακόμη κι αν έρθει η ήττα, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική. Να βρει ο Μητσοτάκης 200 βουλευτές για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο φαντάζει αδύνατο, επομένως το μεγάλο στοίχημα για όλους θα μπει στα τέλη του 2019.

Επιστροφή στο 2014
Θα έχουμε μια επανάληψη του 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε επειδή δεν υπήρξε συναίνεση στην εκλογή Προέδρου. Άραγε η Νέα Δημοκρατία πώς θα αντιδράσει σε μια πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Πρ. Παυλόπουλου; Προφανώς θα ψηφίσει προκειμένου να μην πάμε ξανά σε εκλογές.

Τι θα γίνει, όμως, αν ο Τσίπρας ξεχάσει τους όρκους… πίστης στον κ. Παυλόπουλο και οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες;

Αυτή είναι η στρατηγική του Μαξίμου αυτή την ώρα. Να δώσουν τα πάντα (επιδόματα, 13η σύνταξη, στοπ στις περικοπές συντάξεων, φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα) και ταυτόχρονα να βάλουν διαχωριστικές γραμμές από το παρελθόν δημιουργώντας ένα δίπολο Αριστερά – Δεξιά.

Κι έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ η διπλή «άλωση» της Κεντροαριστεράς που επιχειρείται, και από τον Τσίπρα και από τον Μητσοτάκη. Ο Τσίπρας είναι ο εκφραστής της γραμμής που ακολουθεί ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στην ΕΕ, Ο. Μπούλμαν που σήμερα θα μιλήσει σε εκδήλωση.

Δηλαδή να φτιαχτεί ένα ενιαίο κεντροαριστερό μέτωπο που θα πάει κόντρα στη δεξιά. Και προφανώς ο πρωθυπουργός διεκδικεί το ρόλο του ηγέτη στο νέο κεντροαριστερό δημιούργημα.

Το ερώτημα είναι, πάντως, πόσο θα γίνει πιστευτός όταν εδώ και 3,5 χρόνια συγκυβερνά με τον Πάνο Καμμένο.
Όλα τα παραπάνω ακυρώνονται αν ο Μητσοτάκης καταφέρει να σαρώσει στις εκλογές, είτε αυτές γίνουν το Μάιο είτε νωρίτερα. Τότε θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού και δύσκολα δεν θα βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για Πρόεδρος το 2020.  in.gr