Πολιτικές και δημοσιογραφικές κόντρες για τα σχόλια κατά Μητσοτάκη στην ΕΡΤ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Πολιτικές και δημοσιογραφικές κόντρες για τα σχόλια κατά Μητσοτάκη στην ΕΡΤ

Σε εμπάργκο της ΝΔ κατά της ΕΡΤ, πολιτική κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και αποστάσεις συνδικαλιστών απ' τον δημοσιογράφο Σωτήρη Καψώχα για τα σχόλια του σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε η χθεσινή εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» στην ΕΡΤ.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε αρχικά σε πολιτικό επίπεδο ο δημοσιογράφος με τα σχόλια του για την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για το θέμα υπήρξαν την Τρίτη και οι παρεμβάσεις απ' την πλευρά των εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά και του συνδικαστικού σωματείου των δημοσιογράφων, που αφενός πήραν αποστάσεις απ' τον συνάδελφο αφετέρου άφησαν αιχμές κατά της Ν.Δ. για τοεμπάργκο αλλά και της δίοικησης της ΕΡΤ Ο ίδιος, δε, ο Σωτήρης Καψώχας έβαλε κατά της ΕΣΗΕΑ.

«Τους χαρίζω, τους παραδίδω την ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ»

Σε ανάρτησή στο Facebook ο Σωτήρης Καψώχας εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΣΗΕΑ, και όχι μόνο. Νωρίτερα, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας παίρνει σαφείς αποστάσεις για τα σχόλια του και ενημερώνει ότι παραπέμπει το θέμα υπό διερεύνηση στα όργανα του σωματείου.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της "αριστείας" για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας. Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο της ΕΡΤ και γονιμοποιήθηκαν στο έδαφος της "προωθημένης" αντίληψης τους για τη Δημοκρατία του λόγου και της πράξης.
Το ύφος και το ήθος των επιθέσεων αλλά και του περιεχομένου των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν, αποτελούν στην ουσία την απόδειξη της αυτοαπαξίωσής τους.
Όσο για το παρεάκι του αριστεροδεξιού συνδικαλιστικού φορέα, της ΕΣΗΕΑ , θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη νέα αντίληψη που προωθούν σχετικά με την ελευθερία στη διατύπωση του γραπτού και προφορικού λόγου. Είναι προφανές ότι αντί να εγκαλείται η "εξουσία" για τις απειλές και τον εκφοβισμό στην εκφορά διαφορετικής άποψης και ερμηνείας, λοιδορείται ο δημοσιογράφος και νομιμοποιείται η φίμωση της κριτικής παρέμβασης.
Όπως έχει πει και ο μεγάλος Όργουελ "Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν. Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις", ή πολιτική σπέκουλα, θα έλεγα εγώ.
Ως τελευταίο, θα έλεγα στους εκλεκτούς συναδέλφους της διοίκησης, να μην μπουν στον κόπο να με καλέσουν στα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης.Τους τα χαρίζω, όπως επίσης τους παραδίδω και την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ».

«Η Ν.Δ. μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά»

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση κατά της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση του εμπάργκο, διαχωρίζοντας τη θέση των εργαζομένων στην ΕΡΤ απ' τα σχόλια του Σωτήρη Καψώχα πήραν θέση οι δημοσιογράφοι στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εξομοιώσει το λουκέτο της ΕΡΤ, με την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δημοσιογράφου« και σχολιάζουν πως «το μόνο κόμμα που συμπλέει με τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα του εμπάργκο κατά της ΕΡΤ είναι η Χρυσή Αυγή»
Σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του εκπροσώπου των δημοσιογράφων στην τηλεόραση της ΕΡΤ Νίκου Κορόβηλα επισημαίνονται τα εξής:
«Οι Σικελοί όταν θέλουν να μιλήσουν για την εξόντωση ενός αντιπάλου έχουν μια χαρακτηριστική έκφραση. «Έχω ένα πετραδάκι στο παπούτσι μου». Η ΕΡΤ από την ημέρα της επαναλειτουργίας της αποτελεί πετραδάκι στο παπούτσι του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε διάφορα. Θα κλείσει. Θα συρρικνωθεί. Θα κοπεί στο μισό το ανταποδοτικό τέλος (από τα τρία ευρώ στο λογαριασμό της ΔΕΗ το ενάμιση πάει στη μαύρη τρύπα του χρέους με νόμο της Νέας Δημοκρατίας, αν αφαιρεθεί το υπόλοιπο ενάμιση τι γίνεται; Απλά μαθηματικά είναι…) και πολλά άλλα ωραία. Δεν πρόκειται να παρασυρθώ συναισθηματικά και να αρχίσω απαρίθμηση μυριάδων παρεμβάσεων στο παρελθόν και ιδιαίτερα την περίοδο της Δ.Τ.-ΝΕΡΙΤ.
Είναι προφανές ότι στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος καθένας/-μία φέρει την τελική ευθύνη για την βαρύτητα και εγκυρότητα των πληροφοριών και των σχολίων του και η Διοίκηση από την πλευρά της κρίνει εκ του αποτελέσματος.
Ως, εκ τούτου, είναι εύλογες οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα, μετά τη χθεσινή απαράδεκτη και πέραν κάθε δεοντολογίας παρέμβαση δημοσιογράφου- εξωτερικού συνεργάτη σε τηλεοπτική εκπομπή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, αντί να επικεντρώσει την αντίδρασή της στο συγκεκριμένο απαιτώντας όσα μπορούσε να απαιτήσει, επέλεξε να κηρύξει γενικευμένο εμπάργκο στην ΕΡΤ.
Εν ολίγοις και ανεξαρτήτως προθέσεων, ¨μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά”.
Υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κάνουμε ευσυνείδητα και με τους κανόνες της δεοντολογίας τη δουλειά μας. Όπως υπάρχουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που κάνουν το ίδιο στις δικές τους ειδικότητες.
Δηλαδή δεν αποτελεί ευθεία παρέμβαση η απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας να μην καλύπτονται γενικώς από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ τα θέματα που την αφορούν;
Δηλαδή πόσες φορές μια ακραία τοποθέτηση ή άποψη ενός στελέχους ή Βουλευτή, δεν έχει αντιμετωπιστεί ή ζητηθεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένη; Ο καθείς κρίνεται για τα λεγόμενα του και αναλόγως επωμίζεται και τις όποιες ευθύνες του αναλογούν. Τα παραδείγματα πολλά…
Την περίοδο των μορφωμάτων της Δ.Τ. Και της ΝΕΡΙΤ όλα τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στην Κυβέρνηση Σαμαρά είχαν κηρύξει εμπάργκο. Τώρα η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εξομοιώσει το λουκέτο της ΕΡΤ, με την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δημοσιογράφου. Άλμα λογικής…
ΥΓ. Παρεμπιπτόντως το μόνο κόμμα που συμπλέει με τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα του εμπάργκο κατά της ΕΡΤ είναι η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωση του αρχηγού της».

«Είναι δυσάρεστο να γίνεσαι σάκος του μποξ»

Με ελαφρώς διαφοροποιημένη προσέγγιση αλλά ακριβώς ίδια φραστική κατάληξη είναι και η ανακοίνωση της εκπρόσωπου των δημοσιογράφων στο ραδιόφωνο και στα πολυμέσα της ΕΡΤ, Μαρίας Γεωργίου. Μόνο που εκτός του ότι παίρνει αποστάσεις απ' τον Σ. Καψώχα και βάλλει κατά της Ν.Δ., στο στόχαστρο της κριτικής της μπαίνει και η διοίκηση της ΕΡΤ.
«Έχουμε αναφερθεί – μόλις την Πέμπτη - στις μεγάλες ευθύνες της Διοίκησης της ΕΡΤ για την κατάσταση της εταιρίας αλλά και για την “ ποιότητα” μέρους του ενημερωτικού ( τηλεοπτικού ιδιαίτερα ) προγράμματος.
Οι πολιτικές ευθύνες όσων την τοποθέτησαν και την ανέχονται είναι αυταπόδεικτες και τεράστιες.
Είναι, επίσης , προφανές ότι στη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος καθένας/-μία φέρει την τελική ευθύνη για τη βαρύτητα και εγκυρότητα των πληροφοριών και των σχολίων του και η Διοίκηση από την πλευρά της κρίνει εκ του αποτελέσματος.
Ως, εκ τούτου, είναι εύλογες οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα, μετά τη χθεσινή απαράδεκτη και πέραν κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας παρέμβαση δημοσιογράφου- εξωτερικού συνεργάτη σε τηλεοπτική εκπομπή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, αντί να επικεντρώσει την αντίδρασή της στο συγκεκριμένο, απαιτώντας όσα μπορούσε να απαιτήσει, επέλεξε να κηρύξει γενικευμένο εμπάργκο στην ΕΡΤ.
Εν ολίγοις,¨μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά”.
Υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που κάνουν ευσυνείδητα και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας τη δουλειά μας.
Όπως υπάρχουν και εκατοντάδες υπάλληλοι που κάνουν το ίδιο στις δικές τους ειδικότητες. Με το εμπάργκο τιμωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αφού, εκτός των άλλων, εμποδίζονται να κάνουν τη δουλειά τους και τελικά για άλλη μια φορά γίνονται "σάκκος του μποξ"».

ΠΟΣΠΕΡΤ κατά Μητσοτάκη

«Αυτοί που κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι παγκοσμίως που έριξαν ‘μαύρο’ στην ενημέρωση και τον πολιτισμό κλείνοντας πραξικοπηματικά την ΕΡΤ, αυτοί που καταγγέλθηκαν από διεθνείς οργανώσεις και συνδικάτα ότι με την διακυβέρνησή τους έριξαν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε ότι αφορά την ελευθερία στην ενημέρωση, είναι εκείνοι που σήμερα με θράσος χιλίων πιθήκων μιλούν για «πλουραλισμό», «ακομμάτιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση» κλπ, αλλά που όταν ενοχλούνται από τις ελεύθερα εκφρασμένες απόψεις, απειλούν και εγκαλούν τους πάντες, φανερώνοντας το αληθινό τους πρόσωπο και την ακροδεξιά τους αντίληψη περί Δημοκρατίας και ελευθερίας στη δημοσιογραφική έκφραση, άποψη - κριτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ, απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει ότι τα στελέχη της ΝΔ., «σωστά δηλώνουν ότι η ΕΡΤ ανήκει στους Έλληνες πολίτες, όμως αυτό το ‘ξέχασαν’ τον Ιούνιο του 2013 όταν πλήγωναν τη δημοκρατία και ζημίωναν την ελληνική οικονομία με το ‘πραξικόπημα του μαύρου’. Σκέφτηκαν άραγε τους Έλληνες πολίτες-φορολογούμενους όταν ζητούσαν να διαγραφούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πήραν ‘δανεικά κι αγύριστα’ από τις κρατικές τότε τράπεζες με τρόπους που σήμερα εξετάζει η δικαιοσύνη;».
«Οι αντιφάσεις των ανακοινώσεών τους καταδεικνύουν όχι μόνο την ανοησία τους, αλλά κυρίως τη δολιότητα και τη μανία του αρχηγεύοντος Μητσοτάκη να προβάλλει διαρκώς τον εαυτό του» συνεχίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ. Ως «άλλος Βοναπάρτης» υποστηρίζει, «όχι μόνο απαγορεύει στα στελέχη και τους βουλευτές του να προσεγγίσουν την ΕΡΤ, αλλά επιβάλλει στην δημόσια ραδιοτηλεόραση μια ιδιότυπη λογοκρισία , απαγορεύοντας την μετάδοση ειδήσεων που αφορούν στη Ν.Δ. αλλά όχι τον ίδιο, ενώ απαιτεί με έξοδα του Έλληνα πολίτη να καλύπτονται τηλεοπτικά όλες οι εμφανίσεις του και να μοιράζονται παράνομα και καταχρηστικά ΔΩΡΕΑΝ στα κανάλια των φίλων του Βαρώνων».
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «ξεπέρασαν ακόμα και τον εαυτό τους» όταν «εγκαλούν το ΕΣΡ, το οποίο όπως οι ίδιοι τονίζουν, ‘έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να διασφαλίζει την αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών’, ζητώντας του ωστόσο να πράξει αντισυνταγματικά, αντιδημοκρατικά, δηλαδή φασιστικά, ώστε τελικά να γίνει λογοκριτής των ΑΠΟΨΕΩΝ που τυχόν εκφράζουν οι δημοσιογράφοι».
«Στα μυαλά του ηγετικού πυρήνα της Ν.Δ., κυκλοφορούν τα λόγια και τα έργα του Πινοσέτ, γεγονός που καταδείχθηκε, όχι μόνο πρόσφατα με τη γνωστή δήλωση του Καραγκούνη, αλλά και όταν ‘ίδρυσαν’ το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ χρησιμοποιώντας τον ίδιο ακριβώς λογότυπο με την δημόσια τηλεόραση της Χιλής την εποχή του αιμοδιψή δικτάτορα. Στα δικά μας μυαλά, όπως και στο μυαλό κάθε εργαζόμενου και κάθε δημοκράτη, αντίθετα, υπάρχουν τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ : «Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι, είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός» σημειώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ .
Τέλος, το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΡΤ, καλεί «τη διοίκηση, το ΕΣΡ και κάθε αρμόδιο θεσμό, να αγνοήσει τις αντισυνταγματικές - μικροπολιτικές φανφάρες και απειλές του κ. Μητσοτάκη, και να προστατεύσουν την ελευθερία της δημοσιογραφικής έκφρασης και τον συνταγματικά καθορισμένο ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ό,τι αφορά την ενημέρωση».

«Κομματικό εγκάθετο» βλέπει ο Αυγενάκης

Πυρ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, κατηγορώντας την ότι σιωπά.
«Παρά την κατακραυγή που έχει εισπράξει η κυβέρνηση για τη χυδαία επίθεση Καψώχα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να σιωπά προστατεύοντας τον κομματικό της εγκάθετο, ο οποίος με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου κάνει τη βρώμικη δουλειά του Μαξίμου από τον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης», σχολίασε στο Twitter.
«Η Ν.Δ. δεσμεύεται, πως θα ανακόψει την κατρακύλα της ΣΥΡΙΖΕΡΤ και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, πλουραλιστικής και ακομμάτιστης ΕΡΤ που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στα τρολ των υπογείων του Μαξίμου», έγραψε στο λογαριασμό του ο κ. Αυγενάκης.
Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη, με πυρά κατά της δίοικησης ΕΡΤ και της κυβέρνησης, τους οποίους κατηγόρησε ότι «έχουν εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους».
«Καθιστούμε επίσης σαφές ότι για κάθε προπαγανδιστικό σχόλιο που θα κάνουν στο εξής οι Συριζαίοι γκαουλάιτερ, η ΝΔ θα προσφεύγει αμέσως στο ΕΣΡ -που παραδόξως έμεινε άφωνο από χθες- για να υπενθυμίζει και σε εκείνο ότι εκ του Συντάγματος έχει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να διασφαλίζει την αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών από την ΕΡΤ», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ν.Δ.
«Η ΝΔ έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν, σε σχέση με την ΕΡΤ. Την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:«Δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τη δημόσια τηλεόραση».
Σε ανάλογο ύφος και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κρίνει πως «αποτελεί την κλιμάκωση της μεθοδευμένης και συστηματικής στοχοποίησης της δημόσιας τηλεόρασης από τον Κ. Μητσοτάκη»
Απ' την πλευρά της η ΕΡΤ επισήμανε ότι «υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση «μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων».
«Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία», υπογραμμίζει ακόμα η ΕΡΤ σε σχετική της ανακοίνωση.efsyn.gr