Είχε ο καιρός γυρίσματα το φετινό καλοκαίρι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Είχε ο καιρός γυρίσματα το φετινό καλοκαίρι

1--9Ενώ η Δυτική και Βόρεια Ευρώπη «ψήθηκε» φέτος το καλοκαίρι με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, στην Ελλάδα οι θερινοί μήνες κύλησαν χωρίς πολλούς και ισχυρούς καύσωνες, αλλά με αρκετές βροχές και πολλούς κεραυνούς. Χαρακτηριστικό είναι πως στην Αττική φέτος το θερμόμετρο δεν ανέβηκε ούτε μία φορά στους 40 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια! Είχαμε ένα καλοκαίρι πιο δροσερό μεν, αλλά με έντονες καιρικές μεταβολές, πιο αστάθμητο και απρόβλεπτο από άλλες φορές. Την αποτίμηση του φετινού καλοκαιριού πραγματοποιούμε με τη βοήθεια των ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδου, Βασιλικής Κοτρώνη, Χρήστου Πετρόπουλου και Σταύρου Ντάφη. Με βάση τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου, τα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι:

Aπουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών. Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο σημειώθηκε το διήμερο 16-17 Ιουλίου. Στις 17 Ιουλίου η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγος Φθιώτιδας). Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο ήρθε λίγες ημέρες μετά, το διήμερο 22-23 Ιουλίου. Στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42,1 βαθμούς, πανελλαδικό ρεκόρ ζέστης για το καλοκαίρι του 2018. Στη Μονεμβασιά το θερμόμετρο έδειξε 40,7 βαθμούς. Το φετινό καλοκαίρι η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη πρώτη φορά μετά το 2007 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική σημειώθηκε στη Ραφήνα, τη δραματική 23η Ιουλίου, φθάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Τον Ιούλιο φύσηξαν λίγα μελτέμια, ενώ ήταν πολύ αυξημένα τον Αύγουστο. Μόνο οκτώ ημέρες τον Ιούλιο είχαμε ισχυρούς βόρειους ανέμους στο Αιγαίο, ο μικρότερος αριθμός ημερών τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιθέτως, ο Αύγουστος ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών ανέμων, με 24 ημέρες.

Είχαμε ζεστές θάλασσες στο Αιγαίο: λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο ήταν υψηλότερη κατά 2,5°C από αυτή του Ιονίου, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφθασαν τα 123 χιλιόμετρα/ώρα στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 χλμ./ώρα στον Ισθμό Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου. Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήταν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.

Σημειώθηκαν πολλές βροχές. Η βροχόπτωση σε πολλές περιοχές έφτασε σε ύψη-ρεκόρ για καλοκαιρινούς μήνες. Ενδεικτικά, για τον Ιούνιο τα 249 χιλιοστά στη Ζαγορά, τα 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια και τα 122 χιλ. στην Πεντέλη. Για τον Ιούλιο τα 229 χιλ. στα Βριλήσσια Αττικής, τα 170 χιλ. στην Ξάνθη και τα 112 χιλ. στις Σέρρες.

Για τον Αύγουστο τα 176 χιλ. στη Νάουσα, τα 100 χιλ. στη Σκόπελο και τα 98 χιλ. στη Λαμία. Η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.

Καταγράφηκε έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr, το φετινό καλοκαίρι αναδεικνύεται δεύτερο όσον αφορά το πλήθος των κεραυνών που έπεσαν στην Ελλάδα, από το 2009 και μετά. Ειδικά τον φετινό Ιούλιο η κεραυνική δραστηριότητα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με σχεδόν 103.000 κεραυνούς στην Ελλάδα! Ο Ιούνιος αναδεικνύεται τέταρτος σε αριθμό κεραυνών, την ίδια περίοδο. kathimerini.gr