Ναοί και μοναστήρια που «κρέμονται» στα βράχια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ναοί και μοναστήρια που «κρέμονται» στα βράχια

Μπορεί οπτικά να είναι εντυπωσιακοί, αλλά οι ναοί που «κρέμονται» στα...
βράχια συνήθως δεν κατασκευάστηκαν για να αποτελέσουν αρχιτεκτονικά… θαύματα.

Μερικοί από τους ναούς και τα μοναστήρια που θα δούμε δεν είναι επισκέψιμα για λόγους ασφαλείας, ενώ άλλα εξακολουθούν να έχουν εξέχουσα πολιτιστική ή θρησκευτική σημασία.
ΚίναΟ αιωρούμενος ναός της Κίνας (Xuánkōng Sì) βρίσκεται αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος σε έναν απότομο βράχο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνολο των ναών μπορεί να είναι 1.500 χρονών. Συνολικά, το συγκρότημα διαθέτει περισσότερες από 40 αίθουσες και κτίρια. Είναι ενδιαφέρον ότι οι τρεις μεγάλες θρησκείες της Κίνας, ο Ταοϊσμός, ο Βουδισμός και ο Κομφουκιανισμός, εκπροσωπούνται μέσα στο ναό.

ΜπουτάνParo Taktsang ονομάζεται το συγκρότημα βουδιστικών ναών στο Μπουτάν, που είναι σκαρφαλωμένοι σε ένα βράχο πάνω από την ομώνυμη κοιλάδα. Ο ναός χτίστηκε γύρω από μια σειρά σπηλιών, όπου φημολογείται ότι ένας Ινδός δάσκαλος που διέδωσε τον Βουδισμό στην περιοχή τον 8ο αιώνα, διαλογίστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπουτάν. Ο ναός χρονολογείται γύρω στον 17ο αιώνα και περιβάλλει συνολικά 13 σπηλιές.
ΜετέωραΤα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους και είναι το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, έπειτα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.ΜιανμάρΣτο όρος Πόπα συναντά κανείς το μοναστήρι Taung Kalat, που είναι χτισμένο σε ένα βράχο ύψος 1.500 μέτρων. Αν και το ύψος του βράχου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οι πεδιάδες που βρίσκονται τριγύρω το καθιστούν διακριτό από αρκετά μεγάλη απόσταση. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι καλείται να ανέβει 777 σκαλιά.
ΤραπεζούνταΤο μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι που αποτελεί σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού εδώ και 16 αιώνες. Βρίσκεται σε ύψος 1.219 μέτρων και σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας. Ωστόσο, από τότε έχει ανακαινιστεί πολλές φορές ανά τους αιώνες.
ΙμαλάϊαΤο μοναστήρι Phugtal της Ινδίας είναι πιο απομακρυσμένο σε σχέση με αυτά που είδαμε παραπάνω. Βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή Λαντάκ των Ιμαλαΐων, και οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν μόνο με τα πόδια. Οι προμήθειες του μοναστηριού φτάνουν με τη χρήση αλόγων και γαϊδουριών. Το μοναστήρι εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία. Εκεί κατοικούν περίπου 70 μοναχοί και φιλοξενείται μια βιβλιοθήκη με σπάνια προστατευόμενα κείμενα.
ΓαλλίαTο παρεκκλήσι St. Michel βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου που υψώνεται 85 μέτρα πάνω από το έδαφος, πλάι από τον ποταμό Λίγηρα της Γαλλίας. Το παρεκκλήσι είναι προσβάσιμο από 268 σκαλοπάτια σκαλισμένα στο βράχο και χτίστηκε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα από έναν κληρικό.