Πανελλαδικές: Εισαγωγή με βαθμό 3 σε ΤΕΙ που γίνονται πανεπιστήμια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Πανελλαδικές: Εισαγωγή με βαθμό 3 σε ΤΕΙ που γίνονται πανεπιστήμια

Πανελλαδικές: Εισαγωγή με βαθμό 3 σε ΤΕΙ που γίνονται πανεπιστήμια | in.grΤην ώρα που ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άλλη μία αλλαγή του εξεταστικού, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων που γνωστοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας,  αποτυπώνουν την απαξίωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι σε ορισμένα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, παρατηρήθηκε και πάλι το φαινόμενα να εισάγονται μόνο με το … όνομά τους υποψήφιοι.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου στο οποίο εισήχθησαν φοιτητές με 3.034 μόρια. Στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οι «πύλες» του τμήμάτος άνοιξαν με 3.072 μόρια ενώ σε αυτό του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 4.064.

Μεγαλύτερες «δυσκολίες» είχαν όσοι επέλεξαν το τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος – Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καθώς εξασφάλισαν θέση με 4.738 μόρια.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης. Το βέβαιο είναι ότι χιλιάδες υποψήφιοι που κατάφεραν να εισαχθούν και φέτος με ελάχιστα μόρια στα ιδρύματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Μπαίνεις σε ΤΕΙ , παίρνεις πτυχίο από πανεπιστήμιο
Απορίας άξιο θεωρείται ότι σε περιπτώσεις τμημάτων των ΤΕΙ που άνοιξαν τις πόρτες τους στους φοιτητές με βαθμούς 3 και 4, θα μετατραπούν – σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Γαβρόγλου – σε πανεπιστήμια μετά τις συνενώσεις που θα προκύψουν με ΑΕΙ. Έτσι οι φοιτητές συγκεκριμένων τμημάτων, εισήχθησαν σε τεχνολογικό τμήμα με σχεδόν «λευκή κόλλα» και θα αποφοιτήσουν από πανεπιστήμιο.

 

Στροφή σε τμήματα που δίνουν δουλειά
Εκτός από τα παράδοξα που καταγράφηκαν στις φετινές πανελλαδικές, οι βάσεις εισαγωγής που ανακοινώθηκαν αποτύπωσαν και την αγωνία των υποψηφίων για το επαγγελματικό τους μέλλον. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι τμήματα όπως η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (για αστυνομικούς) πήρε την ανιούσα καθώς η βάση διαμορφώθηκε στα 17.518 μόρια από 16.134 πέρυσι. Η αντίστοιχη σχολή (για πολίτες) «σκαρφάλωσε» στα 18.123 μόρια ενώ σημαντική ήταν η άνοδος που κατέγραψε και η σχολή Αστυφυλάκων (+394 μόρια σε σχέση με πέρυσι).

Και σε αρκετά στρατιωτικά τμήματα επίσης, καταγράφηκε άνοδος. Η Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι)  άνοιξε τις «πύλες» της με 17.393 μόρια ενώ η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού με 14.956 μόρια. Αναφορικά με τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων, οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 17.652 μόρια (άνοδος 390 μόρια).