Ιστορική αλλαγή ηγεσίας στο Μεξικό - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ιστορική αλλαγή ηγεσίας στο Μεξικό

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, συγκεντρώνοντας -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της εθνικής εκλογικής επιτροπής- το 53-53,8% των ψήφων.
Ο συντηρητικός υποψήφιος Ρικάρδο Ανάγια, ο κυριότερος αντίπαλος του Ομπραδόρ, συγκέντρωσε 22,1-22,8% των ψήφων, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), 15,7%-16,3%.
Ο 64χρονος ΑΜΛΟ, όπως αποκαλείται από το ακρωνύμιο του ονόματός του, έχει υποσχεθεί ριζοσπαστική αλλαγή και «ιστορικές εξελίξεις» για τη χώρα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο τηλεφώνησε στον Ομπραδόρ και τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα του για τη μεταβίβαση της εξουσίας.
Τον νέο πρόεδρο συνεχάρη μέσω twitter και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ανυπόμονος να συνεργαστεί μαζί του:
Congratulations to Andres Manuel Lopez Obrador on becoming the next President of Mexico. I look very much forward to working with him. There is much to be done that will benefit both the United States and Mexico!
Η αλλαγή ηγεσίας χαρακτηρίζεται «ιστορική» από τον διεθνή Τύπο σε μια χώρα που σημαδεύτηκε από τη διαφθορά, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις 136 δολοφονίες πολιτικών.
«Ορισμένοι συγκρίνουν αυτή τη στροφή με σεισμό, άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια δομική αλλαγή», σχολιάζουν αναλυτές.
Mexico election: leftist Amlo set for historic landslide victory https://trib.al/Xsxr8F4 
Η αντιμετώπιση της βίας και τις διαφθοράς είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του πρώην δημάρχου δήμαρχος του Μεξικού (2000-2005), που έχει υποσχεθεί επίσης να κάνει προσπάθειες για να μειωθεί η φτώχεια, η οποία δημιουργεί εύφορο έδαφος για τα καρτέλ των ναρκωτικών, ενώ θέλει να πατάξει τη διαφθορά για να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα.
Εκτός από τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, τη διαφθορά, τη βία και το οργανωμένο έγκλημα, ο Λόπες Ομπραδόρ θα έχει να αντιμετωπίσει και τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς θα κληρονομήσει τα προβλήματα που έχουν οι δύο γειτονικές χώρες, από τη συμφωνία NAFTA έως την κρίση των μεταναστών και το περίφημο τείχος του Αμερικανού προέδρου.