«Βουτιά» στα χρηματιστήρια από τις νέες απειλές Τραμπ κατά Κίνας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

«Βουτιά» στα χρηματιστήρια από τις νέες απειλές Τραμπ κατά Κίνας

Πτώση χρηματιστηριακών δεικτώνΤην πτώση βασικών δεικτών της Wall Street, ασιατικών αγορών, αλλά και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προκάλεσαν οι απειλές του Αμερικανού προέδρου για νέους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυριών δολαρίων.

Κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ο Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε σήμερα πως η απόφαση να επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα, που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, έρχεται ως αντίποινα στην απόφαση της Κίνας για δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Σε ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», συνέχισε ο Τραμπ υποστηρίζοντας πως οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα».

Τις απώλειες στους χρηματιστηριακούς δείκτες ενέτεινε η ανακοίνωση της Ρωσίας να επιβάλλει στο προσεχές μέλλον πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, αντίστοιχα των οποίων υπάρχουν στην ρωσική αγορά, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, 

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Μαξίμ Ορέσκιν, δήλωσε πως «δεδομένου ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υιοθετούν μέτρα προστατευτισμού με την μορφή των πρόσθετων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο και να αρνούνται να αποζημιώσουν τη Ρωσία για τις απώλειες που υφίσταται, η Ρωσία αξιοποιεί τα δικαιώματα της στο ΠΟΕ και θεσμοθετεί εξισορροπητικά μέτρα, αναφορικά με τις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ.

»Τα μέτρα αυτά, τα οποία θα έχουν την μορφή των πρόσθετων δασμών εισαγωγής σε αμερικανικά προϊόντα, θα εφαρμοσθούν σύντομα. Τα μέτρα θα αφορούν μόνο είδη των οποίων υπάρχουν ανάλογα στην ρωσική αγορά και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τους μακροοικονομικούς δείκτες», ανέφερε ο Ορέσκιν. efsyn.gr