Σεντένο: Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφόσον κριθεί απαραίτητο - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Σεντένο: Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εφόσον κριθεί απαραίτητο

Φωτογραφία: AP/ Valentina PetrovaΤα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν εφόσον κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, τονίζει ο Μάριο Σεντένο.

Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σχετικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης συνεδρίασής τους.

Σε αυτή, ο Πορτογάλος υπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως το επόμενο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.

Ο Σεντένο υπενθυμίζει ότι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM», συνεχίζει και υπενθυμίζει: «Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως ως την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων».

Ακόμη, σημειώνει ότι στο Eurogroup του Μαΐου, οι υπουργοί Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που «θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος». Επίσης, υπενθυμίζει ότι δόθηκε εντολή στους Θεσμούς να προετοιμάσουν την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, πάνω στην οποία θα βασιστούν τα πιθανά μέτρα για το χρέος.

Tέλος, ο Σεντένο σημειώνει ότι ζητήθηκε από το Euroworking Group, να εργαστεί τις επόμενες εβδομάδες πάνω σε όλες τις παραμέτρους, που θα διασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. iefimerida.gr